Jakub Forgács Správy

Práce na kaštieli Radvanských môžu pokračovať. Podarilo sa získať 2 milióny na jeho obnovu

Dobré správy pre Radvančanov a všetkých Bystričanov. Historický klenot sa dočká ďalšej obnovy.

Ilustračný obrázok k článku Práce na kaštieli Radvanských môžu pokračovať. Podarilo sa získať 2 milióny na jeho obnovu
18
Galéria
Zdroj: TASR

Na klenot Banskej Bystrice sa už čoskoro vráti stavebný ruch. Vysúťažený zhotoviteľ môže v prácach pokračovať od budúceho týždňa vďaka ďalším finančným prostriedkom získaným od vlády SR vo výške 2 000 000 eur. Obnova národnej kultúrnej pamiatky znamená vysoké finančné náklady. Intenzívna snaha hľadať mimorozpočtové zdroje na jej záchranu priniesla pozitívne správy.

„V spolupráci s Akadémiou umení v najbližšom období spracujeme žiadosť, aby sme sa mohli uchádzať aj o zdroje z Nórskych fondov na dofinancovanie projektu. Pokiaľ by sme boli úspešní, znamenalo by to možnosť zrekonštruovať klenot Bystrice kompletne," uviedol vo štvrtok primátor Ján Nosko.

Rekonštrukcia kaštieľa Radvanských sa začala 15. apríla 2016. Dodávateľovi stavebných prác sa podarilo naplniť prvú etapu. Podľa prorektora Akadémie umení Matúša Oľhu sa počas dvoch rokov vyskytli aj nepredvídané práce, ktoré pri obnove takýchto historických objektov vždy navýšia rozpočet. Zároveň informoval o ďalšom postupe.

„Intenzívny stavebný ruch sa začne opäť budúci týždeň. Pokračujeme v rekonštrukcii striech, severné krídlo je viac-menej hotové. V najbližších dňoch by mali byť rozbehnuté práce na južnom a západnom krídle. Hlavný objem peňazí použijeme na rekonštrukciu východného krídla, kde je Rytierska sieň. Nachádza sa tam vzácny renesančný strop, ktorý sa musí zreštaurovať. Keď sa upravia všetky štyri strechy, vzniknú už aj nosníky na uloženie kupoly, ktorá by mala prekryť nádvorie. V prípade, že by sa podarilo získať financie aj z Nórskych fondov, do dvoch rokov by mohol byť kaštieľ sprístupnený verejnosti,“ dopĺňa prorektor Akadémie umení, docent Matúš Oľha.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aktuálne zábery kaštieľa Radvanských!

V OBRAZOCH: Rekonštrukcia kaštieľa Radvanských v Banskej Bystrici
18
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM