Jakub Forgács Správy

Bystričanov čaká od júla zmena. Ambulantnú pohotovostnú službu nájdu v Rooseveltovej nemocnici

Lekárska služba prvej pomoci končí. Od 1. júla ju nahradí Ambulantná pohotovostná služba. Zabezpečená bude vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta.

Ilustračný obrázok k článku Bystričanov čaká od júla zmena. Ambulantnú pohotovostnú službu nájdu v Rooseveltovej nemocnici
4
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Obyvatelia Banskej Bystrice v prípade zhoršenia zdravotného stavu nájdu od 1. júla 2018 pomoc na jednom mieste. „Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica otvára od tohto dátumu na Oddelení urgentného príjmu aj Ambulanciu pohotovostnej služby,“ uviedla Ružena Maťašeje, hovorkyňa, manažérka pre vzťahy s verejnosťou.

„Bystričania v prípade náhlej potreby vyhľadať lekársku pomoc pre dospelých nebudú musieť riešiť, či ísť do nemocnice alebo na pohotovosť do mesta. Na základe legislatívnej zmeny týkajúcej sa fungovania pohotovostnej služby iniciovanej Ministerstvom zdravotníctva SR bude pohotovosť pre Banskú Bystricu zabezpečovať v spolupráci so všeobecnými lekármi FNsP F. D. Roosevelta Banská Bystrica,“ pokračovala s tým, že dospelý pacient bez ohľadu, či má zvýšenú teplotu alebo vážnejší úraz príde na Oddelenie urgentného príjmu a nahlási sa na recepcii.

„V súvislosti s touto zmenou očakávame na urgentne vyšší pohyb pacientov. Aby sme urýchlili poskytovanie zdravotnej starostlivosti, zriadili sme pre našich pacientov pri príchode na urgentný príjem nový systém triedenia chorých. Stav pacienta prvotne preverí zdravotnícky záchranár alebo sestra a podľa akútnosti ho nasmeruje buď na pohotovostnú ambulanciu, alebo na príslušnú ambulanciu urgentného príjmu,“ vysvetľuje Miriam Lapuníková, generálna riaditeľka nemocnice .

Ambulancia pohotovostnej služby bude k dispozícii počas pracovného týždňa v čase od 16:00 do 22:00 a počas víkendov a dní pracovného pokoja od 7:00 h do 22:00. Ambulancia sa nachádza v zrekonštruovaných priestoroch v blízkosti Oddelenia urgentného príjmu na –1. podlaží pod lôžkovou časťou B1. Poplatok za vyšetrenie na Ambulancii pohotovostnej služby je stanovený legislatívou na dve eurá.

K 30. júnu 2018 končí aj prevádzka detskej pohotovosti, ktorá v Banskej Bystrici fungovala v priestoroch Polikliniky na Hornej 60 (Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast – LSPP). Od 1. júla 2018 nájdete detskú pohotovosť v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Banská Bystrica.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Bystrická Rooseveltova nemocnica
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM