Aktualizované Správy

Pellegrini z Bystrice neodíde naprázdno: Dostal originálny DAR spätý s mestom, VIDEO a FOTO

Prvá regionálna cesta prezidenta SR Petra Pellegriniho vo funkcii novej hlavy štátu viedla v stredu do Banskej Bystrice, ktorá je jeho rodiskom.

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Stretnutie s primátorom mesta Jánom Noskom v priestoroch historickej radnice a predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrejom Lunterom sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia.

Prvé zábery aj úsmevnú situáciu z privítania prezidenta si môžete pozrieť TU.

O čom diskutovali?

„Na stretnutí som ho informoval o finančnej situácii samospráv, opätovne sme otvorili tému chýbajúceho strategického investora, ktorého príchod je kľúčový pre rozvoj nášho mesta. Pre celý región je rovnako dôležitá aj otázka obnovy civilnej časti letiska Sliač. Rozprávali sme sa o projektoch obnovy kaštieľa Radvanských, domu kultúry i Medeného hámra, národnej kultúrnej technickej pamiatky nadnárodného významu,“ konštatoval po stretnutí Nosko.

„Som rád, že v duchu inauguračného príhovoru, komunikovať s mestami a byť prezidentom pre ľudí, svoju prvú cestu do regiónov absolvoval práve u nás, v jeho rodnom meste,“ dodal primátor.

Predseda BBSK Ondrej Lunter hovoril s Pellegrinim o prioritách a cieľoch Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). „S prezidentom som hovoril o tom, čo všetko v kraji robíme a kde by sme uvítali pomoc. Nadviazal som na to, čo odznelo v jeho inauguračnom prejave – spájanie. Mám na mysli napríklad spájanie síl samospráv a centrálnej vlády. Pretože bez spolupráce to nejde,“ konštatoval po stretnutí Lunter. Oceňuje, že prvý regionálny výjazd novej hlavy štátu smeroval práve do Banskej Bystrice.

„Bol by som rád, keby sme sa na Slovensku pokúsili zostaviť poctivý a realistický, povedzme desaťročný investičný plán, pod ktorý by sa podpísali vláda, parlament, samosprávy. Tak by sme odstránili historický investično-civilizačný dlh, ktorý nedokážu samosprávy zvládnuť samé. Mám na mysli cesty, mosty, vodovody, a teda veci, ktoré patria k základnej infraštruktúre a samosprávy ich prevzali s týmto dlhom. Spôsobujú regionálne rozdiely a oprávnenú frustráciu časti občanov,“ zdôraznil šéf kraja, ktorý obdaroval prezidenta vzácnou belujskou keramikou.

Viac o tom, aký dar dostal prezident Peter Pellegrini na banskobystrickej Radnici, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Prezidenta SR Petra Pellegriniho privítali v centre rodnej Bystrice
12
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM