Eva Drugdová Kultúra

FOTO: Vo Zvolene máme hotové klenoty: 5 domov, ktoré v centre dýchajú históriou

Žijeme v krásnom meste, opradenom históriou. Len na zvolenskom námestí nájdeme niekoľko meštianskych domov, ktoré patria k hotovým klenotom. Spoznajte 5 z nich!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vo Zvolene máme hotové klenoty: 5 domov, ktoré v centre dýchajú históriou
15
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Od prvej zmienky o Zvolene sa do dejín mesta vpísalo mnoho riadkov. Malo česť byť domovskou pôdou a pôsobiskom mnohých významných osobností slovenského národa. V jednej z historických budov v centre nášho mesta bol dokonca zvolený aj Štúr za poslanca Uhorského snemu. Viete, v ktorej? Prinášame vám pohľad na päť meštianskych domov na zvolenskom námestí, vďaka ktorým sa môžeme dozvedieť viac zaujímavostí z histórie Zvolena. Veľa z nich je dnes po rekonštrukcii, čo im rozhodne pridalo na kráse.

Radnica, Mestský dom

(Foto v galérii č. 1 – 3)

Za zmienku istotne stojí jedna z najvýznamnejších historických budov na zvolenskom námestí, a to Stará radnica. Ide o renesančný dom z prvej polovice 17. storočia, ktorý zdobí erb mesta, umiestnený nad vchodom. Na jeho prízemí sa dokonca zachovali renesančné klenby a na poschodí barokový krb. Z historického hľadiska je budova významná predovšetkým vďaka zvoleniu Ľudovíta Štúra do Uhorského snemu za mesto Zvolen, ktoré sa udialo v októbri roku 1847. O tejto udalosti svedčí aj pamätná tabuľa na priečelí meštianskeho domu. Od rekonštrukcie budovy v 60. rokoch 20. storočia sa v nej nachádzajú expozičné priestory Lesníckeho a drevárskeho múzea. V roku 2007 boli v meštianskom dome vytvorené priestory pre Informačné centrum mesta Zvolen.

Ferienčíkov dom

(Foto v galérii č. 4 – 6)

Vo Ferienčíkovom dome sa narodila ďalšia významná osobnosť, štúrovský spisovateľ Mikuláš Štefan Ferienčík. Na budove sa dokonca nachádza pamätná tabuľa na jeho počesť. Meštianky dom pochádza až z konca 16. storočia a nárožie je zdobené hlavou anjela. Na prízemí sa zachoval ešte pôvodný trámový strop. Po rozsiahlej rekonštrukcii budova i dvor slúžia na obchodné a reštauračné účely.

Bayerovský dom

(Foto v galérii č. 7 – 9)

Meštiansky dom bol postavený začiatkom 20. storočia a Samuel Bayer v ňom založil pekáreň. Na prízemí sa nachádzal obchod s chlebom a jemným pečivom. Súčasťou budovy je aj prejazd, ktorý viedol do rozsiahleho dvora s hospodárskymi budovami. Vikier a balkón, umiestnený na čelnej fasáde s prvkami secesie, pridáva domu na zvláštnosti. Rekonštrukciou celého objektu začiatkom roku 2000 vznikla presklenná pasáž s kaviarňou a priestormi pre obchodné a finančné služby.

Lesnícke a drevárske múzeum

(Foto v galérii č. 10 – 12)

Renesančný dom pochádza zo 16. storočia a výnimočný je aj vďaka balkónu s balustrádou na prvom poschodí. Budova bola prestavaná v 19. storočí a na dvore sa našla časť kamenného portálu s menom majiteľa „Ján Fekete 1771“. Meštiansky dom bol obývaný do 50. rokov 20. storočia. Neskôr ho vlastnilo Výrobné družstvo invalidov Žiara. Od roku 1988 je vo vlastníctve Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene.

Ricottiovský dom

(Foto v galérii č. 13 – 15)

Renesančný dom pochádza z prvej polovice 17. storočia. Ide o dvojpodlažný objekt so štvorcovým pôdorysom, ktorého súčasťou je aj vstupná sieň na prízemí a arkády vo dvore. V polovici 18. storočia bol zbarokizovaný a začiatkom 20. storočia prestavaný. Mikuláš Ricotti tu mal v 20. rokoch 20. storočia sklad stavebného materiálu. Do znárodnenia firma „Bratia Ricotti“ predávala cementový tovar, farby, laky, oleje, hospodárske stroje, opravovala strechy, dláždila, parketovala. Prevádzkovali tiež pílu, sklad dreva, železa a na predmestí Zvolena vyrábali cementové výrobky. V súčasnosti sú v budove obchodné priestory.

Pozrite si meštianske domy v centre Zvolena v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Meštianske domy na zvolenskom námestí
15
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM