Eva Drugdová Správy

FOTO: Vodiči sa konečne dočkali. Prvé zábery z otvorenia nového úseku R2

Nová rýchlostná cesta je otvorená! Takmer 8 kilometrov dlhý úsek ušetrí vodičom 3 minúty jazdy a oodbremení cestu prvej triedy.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vodiči sa konečne dočkali. Prvé zábery z otvorenia nového úseku R2
22
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Nová časť rýchlocesty R2 Zvolen sa stavala od roku 2014 a vodiči sa konečne dočkali jej otvorenia. V utorok bola motoristom slávnostne odovzdaná do užívania. Úsek je dlhý 7,85 kilometra a na východnom konci sa pripája k úseku R2 Pstruša – Kriváň. Potešujúce je, že vďaka novovybudovanej rýchlostnej ceste sa odbremení značne frekventovaná cesta prvej triedy. No a vodiči môžu na tejto trase ušetriť tri minúty jazdy.

Slávnostného otvorenia sa zúčastnil minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd), ktorý spomenul oneskorenie otvorenia kvôli objektívnym príčinám, ako bolo nájdenie mín či granátov. Do výstavby však zasiahla aj veľká voda, s čím sa nedalo počítať. Podarilo sa mu ale splniť cieľ, ktorý si dal pri poslednej kontrole, a to otvoriť diaľnicu v máji. „Je to dobrý pocit, keď otvárate diaľnicu. Ďakujem tým, ktorí to dotiahli do víťazného konca,“ dodal minister Ersék.

Slávnostný príhovor mal aj vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek. „Aj tento projekt je konkrétnym príkladom toho, ako Európska únia pomáha zlepšovať život občanov Slovenska a zlepšovať dopravnú infraštruktúru. Európske prostriedky idú naozaj do mnohých oblastí, či je to do obnovy škôl, nemocníc, protipovodňových opatrení, vzdelávania, ale práve v doprave sú asi najviditeľnejšie. Som rád, že aj v súčasnom období je stále veľká podpora na dopravu,“ ozrejmil Chrenek.

Ján Ďurišin, generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti, vidí najväčší význam otvorenia úseku R2 v odľahčení dopravy na ceste prvej triedy. „Význam z hľadiska zrýchlenia cesty pre motoristov je jednoznačný a nespochybniteľný. Tým, že odkloníme tranzitnú dopravu cez priľahlé obce ako je Zvolenská Slatina, Pstruša, Vígľaš, sa významným spôsobom obyvateľom tohto regiónu odľahčí život,“ doplnil Ján Ďurišin.

Už v utorok popoludní sa vodiči budú môcť na novom úseku rýchlostnej cesty previezť a overiť si kvality novovybudovanej tra­sy.

V priloženej galérii si môžete pozrieť fotky zo slávnostného otvorenia R2!

V OBRAZOCH: Slávnostné otvorenie nového úseku R2 pri Zvolene
22
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM