Barbara Dallosová Rôzne Správy

Archívne FOTO žiarskej Vartičky: Čo sa stalo s vychýreným hostincom?

Na mieste, kde kedysi stál známy hostinec, dnes sídlia priemyselné firmy. Vartičku pripomína už len názov, ktorý lokalite prischol.

Ilustračný obrázok k článku Archívne FOTO žiarskej Vartičky: Čo sa stalo s vychýreným hostincom?
4
Galéria
Zdroj: archív zozbieraný R. Kafkom

Po takzvanej Vartičke okrem názvu lokality a hŕstky dobových fotografií veľa nezostalo. Pomerne jednoduchá stavba niesla v čase svojej funkčnosti veľký význam.

Samotná Vartička podľa záznamov kroniky nebola od začiatku hostincom. Pre jej umiestnenie na dôležitom dopravnom uzle (dnes vjazd do priemysleného parku pri Hrone) bola pltiarskym prístavom a zároveň miestom na stráženie a vyberanie mýta na moste. Neskôr sa Vartička stala hostincom známym široko-ďaleko.

Ako hostinec slúžila Vartička podľa záznamov v kronike až do roku 1944, teda do obsadenia Svätého Kríža nemeckou armádou. Ustupujúca Slovenská armáda vtedy zdemolovala most cez Hron a s ním aj budovu hostinca.

Dnes už pltníci nepopíjajú v hostinci a pri Hrone nestráži varta, názov lokality, teda Vartička, sa ale zachoval. Spomienkou je tiež neskorobaroková socha Sv. Jána Nepomuckého, ktorá pôvodne stála práve na tomto mieste. V súčasnosti je umiestnená pred Kostolom povýšenia Svätého Kríža (starý kostol).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM