Barbara Dallosová Rôzne Správy

Sídlisková džungľa: 5 vecí, ktoré ste nevedeli o žiarskych panelákoch, FOTO

Väčšina Žiarčanov sa môže nazvať panelákovými deťmi. V pôvodnom ubytovaní pre robotníkov žijeme dodnes. A tie steny si pamätajú svoje :)

Ilustračný obrázok k článku Sídlisková džungľa: 5 vecí, ktoré ste nevedeli o žiarskych panelákoch, FOTO
4
Galéria
Zdroj: archív R. Kafka

Panelákmi posiate mesto. Tak vyzerá Žiar nad Hronom z výšky. A nečudo. Panelová výstavba je neodmysliteľná časť našej minulosti. Rady bytoviek začali po vzniku hlinikárne rásť raketovým tempom. Viaceré z nich odvtedy dostali novú fasádu, v týchto ,,kockách" si ale dodnes nažíva množstvo Žiarčanov.

Prvý panelák vyrástol na Etape

V roku 1969 sa začala stavať takzvaná etapa 69 a v tejto fáze v Žiari nad Hronom vyrástli zo zeme celkom prvé paneláky. Prvé lastovičky panelovej zástavby pribudli na ľavej strane Štefánikovej ulice od takzvanej Kanady, ako vtedy miestni volali dom slúžiaci a aj na kultúrne stretnutia, až po súčasný Lux.

Sídliská bez názvov

Žiarčanom stačí povedať Etapa, Hviezdoška či Pod vŕšky. Pravdou však je, že žiarske sídliská oficiálne názvy nemajú. Etape prischlo meno z praktických dôvodov, v čase budovania bol totiž projekt rozdelený na očíslované etapy. Sídlisku známemu ako Hviezdoška dala názov Hviezdoslavova ulica, ktorá sa cezeň tiahne. Sídlisko pritom tvorí aj niekoľko iných ulíc. Podobne je to so sídliskom Pod vŕšky, ktoré tiež nesie názov jednej z ulíc. V minulosti sa táto časť mesta volala Pod Donátom, podľa sochy patróna, ktorá nad ňou bola osadená. Po soche sv. Donáta niet ani stopy, na sídlisku po ňom ale zostala pomenovaná jedna ulica.

Žiarske paneláky zo žiarskych panelov

Po materiál si robotníci pri stavbe bytoviek nechodili ďaleko. Mnohé zo žiarskych panelákov, najmä tie, ktoré sa stavali v prvých fázach, sú dokonca zo stopercentne žiarskych panelov. Tie sa vyrábali v panelárni, ktorá stála na mieste dnešnej budovy polície (a Billy). Panelmi zo žiarskej výroby boli počas rozmachu zásobované aj okolité mestá. Až v čase utlmovania výstavby v Žiari bola paneláreň presunutá do Hliníka nad Hronom.

Byty pribudli v tísícoch

Že paneláky v Žiari vyrástli ako huby po daždi, sa nehovorí náhodou. Od roku 1945 do roku 1970 bolo vybudovaných 3101 bytov, z tohto množstva postavil Závod SNP 1837 bytov, domová správa 658 bytov, stavebné bytové družstvo 368 bytov a v individuálnej bytovej výstavbe bolo postavených 238 bytov. Mesto sa rozrastalo šialeným tempom.

Hliníkové jadrany

Hutnícky priemysel a výstavba hlinikárne premenili osídlenie s názvom Svätý kríž na priemyselné mesto a centrum okresu. Svojím dielom do architektúry mesta chcel zasiahnuť aj samotný Závod slovenského národného povstania a presadil si ,,hliníkové paneláky". Tie vyrástli v sedemdesiatych rokoch ako ubytovne pre robotníkov a Žiarčania ich dodnes poznajú pod názvom jadrany.

Prežili ste aj vy detstvo či dokonca celý život na jednom zo žiarskych sídlisk? Podeľte sa s nami o príhody zo sídliskového života či archívne fotky na ziar@global24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM