Barbara Dallosová Správy

Archív, aký sa len tak nevidí: FOTKY zachytávajú dedinskú školu pri Žiari už od roku 1935!

Nažehlené puky, podkolienky, velikánske mašliská v dievčenských účesoch a najmä, radosť z fotenia, ktoré vtedy nebolo každodennou rutinou, ale hotovou ceremóniou. Pozrite si archívne zábery z obecnej školy pri Žiari...

Ilustračný obrázok k článku Archív, aký sa len tak nevidí: FOTKY zachytávajú dedinskú školu pri Žiari už od roku 1935!
Zdroj: Dnes24.sk

Zatiaľ čo dnes nosí fotoaparát, minimálne ako súčasť telefónu, vo vrecku takmer každý, kedysi bolo zvečňovanie udalosťou roka. A to i na školách. Máloktorá obec sa ale môže pochváliť tak bohatým fotoarchívom tried obecnej školy, ako Dolná Trnávka v Žiarskom okrese. Dnes už v obci základná ani materská škola nefunguje a obyvatelia musia svoje deti voziť do mesta, staré dobré časy obecnej školy majú však v Trnávke starostilo zaznamenané.

V sérii fotografií, z ktorých najstaršia odatovaná je z roku 1935, si nejeden miestny nájde plejádu svojich predkov. Hoci pri niektorých z nich nie je uvedený rok, pri žiadnej pôvodne nechýbal presný zoznam mien ľudí, ktorí sa na nás z fotky pozerajú.

Budova školy, ktorá si všetky deti z historických fotografií pamätá, ešte stále stojí. Podľa starostky Kataríny Lajčiakovej je však v havarijnom stave.

Nazrite do minulosti a pozrite si zábery, ktoré pripomínajú atmosféru legendárneho filmu Obecá škola :)

Vyvolali vo vás niekoľko desaťročí staré fotky nostalgiu? Pozrite si tiež archívne fotky zachytávajúce študentský život na kremnickej SUPŠ-ke za socíku, výstavbu žiarskeho závodu či prvomájové pochody Námestím Matice slovenskej.

Foto: archív obce Dolná Trnávka

Tieto fotky sú hotový stroj času: Obecná škola skoro ako z rovnomeného filmu!
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM