Eva Viestová Krimi

V okrese vyčíňajú podvodníci: Takto oberajú ľudí o úspory!

Neznámy muž telefonicky kontaktoval 76-ročnú dôchodkyňu v Tornali. Predstavil sa ako jej vnuk a pod zámienkou potreby finančných prostriedkov na kúpu auta ju požiadal o požičanie finančnej hotovosti.

Poškodená mu povedala koľko má doma peňazí a tieto mu bola ochotná požičať. Následne jej neznámy páchateľ opätovne zatelefonoval, že pre peniaze nemôže prísť a preto pošle pre peniaze priateľku.

[blockquote]O 5 mi­nút prišla k nej domov mladá žena vo veku 25 až 30 rokov, predstavila sa ako priateľka jej vnuka a dôchodkyni povedala, že prišla pre peniaze. Poškodená priniesla 7500 eur, ktoré jej v obálke odovzdala. Mladá žena sa jej spýtala, či má ešte doma ďalšie peniaze, načo jej poškodená povedala, že má odložené peniaze na pohreb. Po opätovnom telefonáte neznámeho muža, „vnuka poškodenej“, z týchto peňazí podvodníkom poskytla ďalších 5500 eur. [/blockquote] Až potom zavolala dcére a zistila, že jej vnuk je doma a o žiadnu pôžičku ju nežiadal. Dôchodkyňu páchatelia pripravili o 13-tisíc eur.

Polícia v Lučenci vyšetruje dva prípady podvodu, ktoré sa stali v priebehu štyroch dní. V piatok (20.7.) krátko pred 9.00 hodinou, 88-ročnej dôchodkyni zatelefonoval neznámy muž, o ktorom si poškodená myslela že je to jej syn a pýtal od nej peniaze na kúpu auta. Kázal jej priniesť všetky peniaze čo má doma pred bytovku a oznámil jej, že pre peniaze pošle kamarátku.

Poškodená čakala pred vchodom, prišla k nej neznáma žena, ktorej poškodená odovzdala obálku s peniazmi a zmluvu o účte, ku ktorému má prístup iba jej syn. Žena peniaze vzala a bez slova odišla. Neskôr zavolala svojmu synovi, ktorý o ničom nevedel. Dôchodkyňa takto prišla o 1100 eur.

[blockquote]Ďalší prípad sa stal v utorok (24.7.), kedy v dopoludňajších hodinách zatelefonoval 71-ročnej dôchodkyni neznámy muž a scenár sa zopakoval. Predstavil sa ako vnuk, vypýtal si od nej peniaze na kúpu auta a poslal pre ne neznámu ženu, ktorej poškodená odovzdala 2300 eur. Aj ona neskôr zistila, že sa stala obeťou podvodníkov. [/blockquote] O dva dni neskôr vo štvrtok (26.7.), sa páchatelia rovnakým spôsobom pokúsili okradnúť dôchodkyňu z Fiľakova. Táto však situáciu nepodcenila a páchateľom nenaletela. V obidvoch prípadoch začala polícia trestné stíhanie vo veci prečinu podvodu a po páchateľoch pátra. **Poškodené dôchodkyne neznámu ženu, ktorá prišla pre peniaze, opísali ako mladú ženu vo veku 25 až 35 rokov, štíhlej postavy, vysokú približne 160 centimetrov. **

[color=#cc3300]­//Obeťami takýchto podvodníkov sa najčastejšie stávajú dôchodcovia, preto žiadame všetkých občanov, aby upozornili svojich rodičov a starých rodičov, aby boli ostražitejší, opatrnejší a v prípade takýchto telefonátov si situáciu okamžite overili u svojich príbuzných a v žiadnom prípade nedávali peniaze cudzím osobám. //[/color]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM