Správy

Zaujíma sa ministerstvo o železnice v Banskobystrickom kraji? TAKTO to vidí Lunter, FOTO

Za opätovné zastavovanie rýchlikov na hlavnej stanici vo Fiľakove a urýchlenie rekonštrukcie úseku trate medzi obcou Holiša a Fiľakovom sa postavil aj predseda BBSK Ondrej Lunter.

Ilustračný obrázok k článku Zaujíma sa ministerstvo o železnice v Banskobystrickom kraji? TAKTO to vidí Lunter, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla

Mesto Fiľakovo i Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) žiadajú, aby expresné vlaky opäť zastavovali na hlavnej stanici vo Fiľakove. Po zavedení nového grafikonu totiž rýchliky stoja len na stanici Fiľakovo zastávka, ktorá je podľa mesta horšie dostupná a nevybavená. Miestna a regionálna samospráva preto adresovali dočasne poverenému ministrovi dopravy Andrejovi Doležalovi (Sme rodina) otvorený list.

Bez prístrešku a WC

V otvorenom liste samosprávy žiadajú, aby rezort dopravy prehodnotil rozhodnutie o vylúčení rýchlikovej dopravy z hlavnej stanice vo Fiľakove. Na malej stanici, na ktorej rýchliky zastavujú dnes, chýbajú podľa mesta parkovacie miesta či informačný systém pre cestujúcich. Jej priestory sú navyše aktuálne zatvorené pre rekonštrukčné prá­ce.

„S obnovou začali v podstate až po tom, ako začal platiť nový grafikon. Ľudia sú teraz bez prístrešku, v daždi, v snehu, bez toaliet, bez informačného systému,“ uviedol primátor Fiľakova Attila Agócs.

Vylúčenie rýchlikovej dopravy z fiľakovskej hlavnej stanice Ministerstvo dopravy (MD) SR pri zmene grafikonu odôvodnilo cieľom ušetriť na trati Zvolen – Košice tri minúty jazdného času. Mesto argumentuje, že sľubovaná rekonštrukcia trate medzi Holišou a Fiľakovom by zabezpečila úsporu siedmich minút, rezort dopravy však na obnovu úseku v tomto roku financie nevyčlenil.

Zmení sa prístup?

„Očakávame, že ministerstvo zmení prístup a najneskôr v roku 2024 zaradí tento úsek do svojho investičného plánu, aby ľudia netrpeli a aby mali také služby, na aké boli zvyknutí,“ dodal primátor. Pripomenul, že proti zmenám v železničnej doprave vo Fiľakove spísali aj petíciu, ktorú podpísalo viac ako 4-tisíc ľudí.

Za opätovné zastavovanie rýchlikov na hlavnej stanici vo Fiľakove a urýchlenie rekonštrukcie úseku trate medzi obcou Holiša a Fiľakovom sa postavil aj predseda BBSK Ondrej Lunter. „Napriek tomu, že v našom kraji je takmer 20 percent všetkej železničnej infraštruktúry Slovenska, z prostriedkov vlády ide do opráv a údržby iba jedno percento investícií,“ uviedol Lunter s tým, že takýto stav považuje za neprijateľný.

Reakcia ministerstva

Ministerstvo dopravy (MD) SR považuje stanicu Fiľakovo zastávka pre rýchlikovú dopravu za vhodnejšiu, a to na základe viacerých aspektov. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor rezortu v reakcii na otvorený list.

Zámer zmeniť stanicu, na ktorej vo Fiľakove zastavujú rýchliky, podľa ministerstva vychádza z Plánu dopravnej obslužnosti. „V ňom sa zohľadnili možnosti aj z hľadiska nástupu a výstupu cestujúcich a atraktivity stanice vzhľadom na blízkosť autobusovej stanice a jednoduchšie prestupy na prímestské autobusové linky, podstatne lepšiu dostupnosť z a do centra mesta a aj vzdialenosť na turisticky atraktívny Fiľakovský hrad. Zastávka je vhodnejšie umiestnená aj z pohľadu celkového rozloženia zastavaného územia mesta, vrátane priemyselných zón,“ skonštatoval rezort.

Rekonštrukcia stanice Fiľakovo zastávka odštartovala vlani v polovici decembra, práce by mali trvať sedem mesiacov. „Na objekte sa zrealizuje oprava strechy, výmena výplňových konštrukcií, oprava sociálnych zariadení, oprava vnútorných omietok, malieb stien a stropov, výmena podláh, oprava elektroinštalácie, oprava vykurovania a fasády,“ priblížila pre TASR hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová s tým, že vybudovaný bude aj prístup pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu. Celkové náklady na obnovu stanice predstavujú viac ako 400-tisíc eur.

Na zrekonštruovanej stanici Fiľakovo zastávka bude pre verejnosť k dispozícii čakáreň, kamerový systém, jednoduché informácie pre cestujúcich či hygienické zariadenia. S budovaním parkovacích miest štátny podnik v rámci rekonštrukcie neuvažoval. „Vzhľadom pre krátkosť času od rozhodnutia na zastavovania vlakov na zastávke sa ŽSR prioritne rozhodli opraviť priestory zastávky Fiľakovo. V súčasnosti ŽSR nedisponuje v okolí zastávky pozemkami, ktoré by sa dali využiť na realizáciu parkoviska,“ vysvetlila Feik Achbergerová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Mesto a BBSK žiadajú, aby rýchliky opäť zastavovali vo Fiľakove
4
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM