Jakub Forgács Správy

NÁDHERA v srdci Slovenska: Budovy oživila ÚCHVATNÁ svetelná šou, VIDEO a FOTO

Dejiskom festivalu sa stalo hneď niekoľko historických pamiatok, prezentované sú umelecké inštalácie od slovenských umelcov i študentov umenia.

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V Banskej Bystrici sa v sobotu večer koná prvý ročník festivalu Svetlo v meste. Svetelné, videomappingové či laserové predstavenia oživili viaceré historické budovy v centre mesta a návštevníci môžu obdivovať aj ich interiéry, ktoré sa taktiež stali dejiskom festivalu.

Festival Svetlo v meste nadväzuje na minuloročné podujatie, počas ktorého mohli návštevníci na banskobystrickom námestí obdivovať videomapping premietaný na meštiansky dom z 15. storočia. Dejiskom festivalu sa však tentoraz stalo hneď niekoľko historických pamiatok, prezentované sú umelecké inštalácie od slovenských umelcov i študentov umenia.

Festival sa začal v sobotu podvečer a jeho dejiskom sa stala fasáda a interiér budovy Kút12, Záhrada – Centrum nezávislej kultúry, fontána v centre námestia, Katedrála sv. Františka Xaverského či Hodinová veža. Pre verejnosť je bezplatný a potrvá do 23.00 hod. Centrum mesta pod Urpínom bolo však už počas našej návštevy okolo 21.00 hod. plné zvedavcov.

Podujatie uzavrie párty na Starej Tržnici, kde sa vďaka živému videomappingu stane tvorcom a súčasťou umeleckého diela každý návštevník.

Zábery z podujatia nájdete na priloženom videu a vo fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

V OBRAZOCH: Centrum Bystrice rozžiaril Festival Svetlo v meste
14
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM