Správy

V Nemeckej zasadal krízový štáb: Čo bude s čistiarňou v areáli bývalej rafinérie? FOTO

Na krízovom štábe, ktorý obec zvolala v súvislosti s vyhlásenou mimoriadnou situáciou, sa diskutovalo o budúcnosti ČOV v areáli Petrochemy Dubová.

Ilustračný obrázok k článku V Nemeckej zasadal krízový štáb: Čo bude s čistiarňou v areáli bývalej rafinérie? FOTO
5
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla

Čistiareň odpadových vôd (ČOV) v areáli bývalej rafinérie Petrochema Dubová v obci Nemecká v okrese Brezno nebude do 31. marca odpojená od elektrickej energie. Po štvrtkovom zasadnutí krízového štábu to uviedol starosta obce Branislav Čižmárik.

Aká bude budúcosť?

Na krízovom štábe, ktorý obec zvolala v súvislosti s vyhlásenou mimoriadnou situáciou, sa diskutovalo o budúcnosti ČOV v areáli Petrochemy Dubová. Tá čistí splaškové vody z miestnej časti Dubová, no zabezpečuje aj čistenie dažďovej vody z gudrónových jám, ktoré sa nachádzajú priamo v areáli bývalej rafinérie. Na stretnutí sa zúčastnili zástupcovia Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR i rezortu vnútra.

„Riešili sme, kto bude následným prevádzkovateľom ČOV, ak sa Petrochema Dubová dostane do konkurzu. Jednotlivé rezorty by sa do pondelka mali dohodnúť, či bude možné použiť zákon o hospodárskej mobilizácii a poveriť niekoho prevádzkovaním ČOV,“ priblížil Čižmárik. Ako dodal, generálny riaditeľ spoločnosti Slovenské elektrárne – energetické služby (SE-ES) na stretnutí potvrdil, že ČOV do konca mesiaca od elektriny odpojená nebude.

Hrozba znečistenia

Oznámenie o prerušení prevádzky ČOV dostala obec od zástupcov spoločnosti PTCHEM začiatkom marca. SE-ES voči prevádzkovateľovi ČOV evidovala ku koncu februára splatné pohľadávky pre neuhradené platby za dodávku elektriny a plynu vo výške viac ako 110-tisíc eur. Pre hroziacu ekologickú katastrofu vyhlásila samospráva i mimoriadnu situáciu. Dôvodom je možnosť znečistenia rieky Hron kontaminovanou vodou z odkaliska v areáli niekdajšej rafinérie.

Hrozbou znečistenia Hrona z gudrónových jám sa aktívne zaoberá i MŽP. Na určenie ďalších krokov spoločne s Vodohospodárskou výstavbou (VV) spracúvajú na základe aktuálnych dát predbežný topografický model. Ten hovorí o pravdepodobnosti znečistenia rieky v prípade výpadku prevádzky ČOV.

Gudrónové jamy sú skládky odpadu, ktoré vznikli pri spracovaní ropy v areáli rafinérie minerálnych olejov v obci Nemecká. Tá svoju činnosť začala ako štátny podnik v roku 1938, v druhej polovici 20. storočia fungovala pod názvom Petrochema Dubová. Okrem dvojice gudrónových jám v areáli podniku sa ďalšie dve skládky gudrónov nachádzajú v katastri obce Predajná.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: ČOV v areáli bývalej rafinérie v Nemeckej
5
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM