Jakub Forgács Správy

Malý bojovník v bystrickej nemocnici. Martinko (4) zápasí s raritným ochorením

Neuronálna ceroidná lipofuscinóza, typ 2 (CLN2) je veľmi zriedkavé ochorenie, ktoré postihuje predovšetkým centrálny nervový systém a sietnicu. V Bystrici s ňou bojuje malý Martinko.

Ilustračný obrázok k článku Malý bojovník v bystrickej nemocnici. Martinko (4) zápasí s raritným ochorením
4
Galéria
Zdroj: DFNsP Banská Bystrica

V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Banská Bystrica je podávaná raritná liečba – liečia prvého pacienta na Slovensku s mimoriadne vzácnym ochorením Neuronálna ceroidná lipofuscinóza typ 2 (CLN2). Výskyt tohto ochorenia je 1 prípad na 200 tis. živonarodených detí celosvetovo (na Slovensku je očakávaný výskyt 1 pacienta za 3–4 roky). Uvedená liečba zabráni ďalšej veľmi rýchlej progresii ochorenia a stabilizuje zdravotný stav pacienta. Informovala o tom Jana Petríková, referent pre marketing Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Banská Bystrica.

„Pacient Martinko (4) doteraz absolvoval 2 podania, dnes dostáva svoju tretiu dávku“ vysvetľuje MUDr. Katarína Okáľová, PhD. zástupca prednostu II. Detskej kliniky SZU v DFNsP BB a zároveň neurologička, ktorá odporučila danú liečbu. „Martinko je bojovník, bez tejto liečby však nemá šancu. Je to to jediné, čo mu v súčasných podmienkach vieme poskytnúť. Pevne verím, že liečbu bude aj naďalej dobre znášať, a že ochorenie nebude progredovať. Predpokladaná potreba je 27 podaní v priebehu jedného kalendárneho roka. Ide o mimoriadne finančne náročnú liečbu. Martinkova liečba je možná len vďaka ochote poisťovne k preplateniu liečby aj napriek tomu, že liek nepatrí medzi kategorizované lieky a poisťovňa preto s jeho úhradou nemusela súhlasiť.“

Neuronálna ceroidná lipofuscinóza, typ 2 (CLN2) je veľmi zriedkavé ochorenie, ktoré postihuje predovšetkým centrálny nervový systém a sietnicu. Hlavnými príznakmi sú epileptické záchvaty, zaostávanie v psychomotorickom vývine, neistota pri chôdzi, postupná strata nadobudnutých motorických zručností, strata schopnosti samostatnej chôdze, strata schopnosti prehĺtať potravu, ťažké mentálne postihnutie a strata zraku. U pacientov je významne skrátená doba prežívania – dožívajú sa 10–15 rokov. Je to genetické ochorenie. Prvé príznaky sa objavujú medzi 2–4 rokom života – epileptické záchvaty, zaostávanie vo vývoji reči, neistota pri chôdzi, a svalové zášklby (myoklonie). V Európe je aktuálne liečených približne 45 pacientov s týmto ochorením.

V súčasnosti existuje jediný liečebný postup – enzýmová substitučná liečba, ktorá lieči ochorenie CLN2 tým, že nahrádza chýbajúci enzým TPP1 (tripeptidyl peptidázu 1) u postihnutých detí a tým spomaľuje priebeh ochorenia. Liečivo sa podáva priamo do tekutiny v mozgu – intracerebroven­trikulárnou infúziou. Podanie je potrebné 1× za 2 týždne, doživotne. Bez tejto liečby má ochorenie progresívny a devastujúci charakter.

„Nakoľko sa jedná o veľmi raritné ochorenie, problém býva už so samotnou diagnostikou. Záleží len na vedomostiach a skúsenostiach neurológa, či ochorenie správne rozozná a následne dokáže správne smerovať liečbu. MUDr. Okáľová patrí medzi výnimočných lekárov, špičkových odborníkov, vďaka ktorým dokážeme v DFNsP BB diagnostikovať, liečiť a starať sa nielen o deti so štandardnými ochoreniami, ale aj nevšednými a veľmi ojedinelými diagnózami.“ konštatuje MUDr. Miloslav Hanula, PhD. medicínsky riaditeľ DFNsP BB.

V bystrickej nemocnici liečia Martinka, pacienta s raritným ochorením
4
Galéria
Zdroj: DFNsP Banská Bystrica
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM