Správy

Koronavírus: Bystrickí väzni priložili ruku k dielu: Pracujú na výrobe rúšok

Slovenskí väzni vyrobili do stredy za približne dva týždne 28 500 ochranných rúšok, ktoré pomáhajú v boji s nákazou novým koronavírusom.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Bystrickí väzni priložili ruku k dielu: Pracujú na výrobe rúšok
23
Galéria
Zdroj: TASR

S prípravou produkcie začal Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) 27. februára a 5. marca sa začala výroba rúšok v dvoch ústavoch – Košice-Šaca a Banská Bystrica-Kráľová. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie Generálneho riaditeľstva ZVJS Katarína Nováková. Rúška v súčasnosti robia podľa nej v siedmich ústavoch, ktoré majú strediská šitia.

„Rúška sú primárne distribuované podľa požiadaviek do všetkých ústavov zboru, ako aj pre subjekty spadajúce pod rezort Ministerstva spravodlivosti SR (ministerstvo, súdy, prokuratúry, Súdna rada a Centrum právnej pomoci). Rúška sú taktiež poskytované orgánom činným v trestnom konaní, sudcom, obhajcom, advokátom a iným osobám poskytujúcim právnu pomoc v prípade ich vstupu do ústavu za účelom vykonania úkonov s obvineným alebo odsúdeným. Platí to len v prípade, že si tieto osoby nezabezpečia vlastné rúška na tvár,“ priblížila Nováková.

Zdôraznila, že v prípade požiadaviek na výrobu pre štátne hmotné rezervy, je zbor pripravený realizovať aj túto požiadavku podľa svojich kapacitných možností.

Aktuálne šije rúška 113 odsúdených a využívajú sa aj zákonné možnosti nadčasovej práce. Rúška na tvár sa vyrábajú predovšetkým zo zdravotnícky odporúčaných materiálov, ktoré je možné prať na vysokej teplote, chemicky čistiť a žehliť.

Foto: ilustračné

Slovensko sa pripravuje na koronavírus
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM