Jakub Forgács Správy

V známej obci pri Bystrici zbroja proti koronavírusu: Rúška šijú priamo na úrade, FOTO

Aj v Slovenskej Ľupči reagujú na aktuálnu situáciu. Do výroby rúšok sa pustili zamestnanci obecného úradu aj dobrovoľníci.

Ilustračný obrázok k článku V známej obci pri Bystrici zbroja proti koronavírusu: Rúška šijú priamo na úrade, FOTO
3
Galéria
Foto: Roland Lamper

Pre výrobu rúšok v týchto dňoch vyčlenili miestnosti aj na obecnom úrade v Slovenskej Ľupči, kde dočasne zriadili manufaktúrnu výrobu. Pre spravodajský portál Dnes 24 to uviedol Roland Lamper, starosta obce.

„Materiál použitý na výrobu je 100% bavlna, ktorá je hygienicky ošetrená, čistená, žehlená a viacvrstvovo ukladaná,“ hovorí Lamper

150 kusov denne

Ako spomenul starosta, na samotnej výrobe sa podieľajú tak zamestnanci obecného úradu ako aj dobrovoľníci, obyvatelia obce. „Snažili sme sa ich rozdeliť na skupiny v počte max. po päť za všetkých dostupných bezpečnostných podmienok. Vytvorené sú zatiaľ dva tímy. Pomoc nám ponúkli aj domáce gazdinky,“ poznamenal.

Zatiaľ sa podľa jeho slov denná produkcia pohybuje v objeme cca 150 ks na deň. „Len pre samotnú obec potrebujeme v modeli 1ks/domácnosť vyrobiť okolo 1300 kusov,“ uviedol Lamper.

Problémom získanie materiálu

„Veľmi by pomohlo dodanie zo strany štátu aj jednorazových rúšok pre potreby obyvateľstva. Nehovoriac o tom, že postrádame na trhu aj viac účinné respirátory, ktorých je absolútny nedostatok,“ poukázal na problém..

Rúška budú podľa slov starostu distribuované do domácností. „V prvom momente by sme chceli darovať minimálne 1 rúško do jednej domácnosti pre nevyhnutné potreby vychádzania z domu na nákup, do lekárne, či drogérie. Uvidíme ako sa nám podarí ďalej pokračovať, nakoľko je problém získať materiál na výrobu,“ dodal starosta.

Zábery provizórnej krajčírskej dielne si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Na obecnom úrade v Ľupči prebieha manufaktúrna výroba
3
Galéria
Foto: Roland Lamper
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM