Jakub Forgács Rôzne

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Bystrica nebola Bystricou

Každé mesto má niečo „svoje“, niečo, čo je špecifické len preň. A Banská Bystrica nie je výnimkou. Pozrite si desať vecí, ktoré naše mesto už tak nejak vystihujú a keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma...

Ilustračný obrázok k článku Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Bystrica nebola Bystricou
Zdroj: Dnes24.sk

Urpín

Synonymický výraz „mesto pod Urpínom“ dostala Banská Bystrica práve vďaka tomuto vrchu. Je pomerne nízky (510 m.n.m.), napriek tomu je nemožné, predstaviť si pohľad z nášho mesta bez tejto dominanty. Okrem toho na ňom objavíte aj náučný chodník či Banskobystrickú kalváriu.

Memento hrôz vojny

Neprehliadnuteľnou dominantou Banskej Bystrice je aj Pamätník SNP. Ide o jeden z najvýznamnejších pamätníkov na Slovensku, ktorých úlohou je pripomínať obdobie II. svetovej vojny a Slovenské národné povstanie, centrom ktorého bola práve Banská Bystrica.

Delá a tanky

V areáli Pamätníku SNP je parčík s viacerými obrnenými strojmi a delami. Aj tieto nám pripomínajú kus histórie, ktorá nás zasiahla. Najväčším obdivovateľom tejto súčasti nášho mesta sú hlavne ti najmenší – deti.

Krásne námestie

Centrom každého mesta je námestie. Na to naše sme hrdí hlavne preto, že patrí bezpochýb medzi najkrajšie. V lete je námestie výborným miesto na posedenie s priateľmi na terase, prechádzka jeho centrom je vždy príjemným oddychom a návštevníci sa na ňom môžu kochať aj množstvom historických budov.

Hokej

Banskobystričania sú aj verní fanúšikovia slovenského hokeja. Je to predovšetkým kvôli nášmu klubu HC' 05 iClinic Banská Bystrica. Barani patria medzi najlepšie hokejové tímy, čo dokázali aj druhým miestom v minulej sezóne. Banskobystričania budú naďalej fandiť našim chlapom, aby hokej ostal neoddeliteľnou súčasťou mesta.

Zelené parky

Či už na prechádzku alebo aktívny pohyb, obľúbenýmými miestami Banskobystričanov sú aj parky pod Pamätníkom SNP a Mestský park. Prvý ako stvorený na slnenie sa či športové aktivity s partiou kamarátov, druhý pre milovníkov prírody a beh či prechádzky pod korunami stromov.

Šikmá veža

Dominantou banskobystrického Námestia SNP je bezpochýb Hodinová veža na jeho hornom konci. Je tiež známa pod názvami zelená, vážnicová a najnovšie aj šikmá, Od začiatku 20. storočia sa totiž veža postupne vychyľuje od osi, čo je viditeľné aj voľným okom. V súčasnosti je šikmou až o 68 cm a je preto ešte neprehliadnuteľnej­šou a turistami veľmi obľubovanou.

Mestský hrad s Barbakanom

Hoci nepatrí medzi najväčšie, Mestský hrad v Banskej Bystrici je charakteristickou dominantou a symbolom historického jadra mesta. Táto národná kultúrna pamiatka je vyhľadávaná turistami a dobre ju vidieť z viacerých častí Banskej Bystrice. Najdôležitejšou časťou opevnenia bola vstupná brána s Barbakanom.

Najkrajšie ženy

Výrok herca Milana Lasicu, že na Slovensku sa nemusíte otáčať za ženami, pretože oproti ide ďalšia kráska úplne sedí rovno na naše mesto, nie iba celkovo pre celú krajinu. Aj tí, čo v Banskej Bystrici nežíjú a iba tadeto prechádzali, neraz uznali, že práve tu je na meter štvorcový najviac najpôvabnejších ži­en.

Chátrajúca stanica

Hoci banskobystrická autobusová stanica nepatrí kvôli jej vzhľadu medzi naše hrdosti, aj toto je typickým znakom nášho mesta. Jedna polovica funguje pre cestujúcich, druhá je nevyužívaná a chátra. Viacerí obyvatelia už dlho očakávajú novú stanicu, ktorá má už čoskoro vyrásť na jej mieste.

Čítajte tiež:

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Bystrici, do ktorých by ste mali zavítať

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Bystrici, o ktorých vie málokto

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Bystrici, o ktorých vie málokto

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM