Tlačové správy

GRAND POWER Jaroslava Kuracinu oslavuje: Zbrane vyvážame do celého sveta!

Ľuďom dáva prácu, vo svete robí dobré meno Slovensku! Spoločnosť GRAND POWER zo Slovenskej Ľupče oslávila tohto roku výnimočné jubileum – 15 rokov od jej založenia.

Ilustračný obrázok k článku GRAND POWER Jaroslava Kuracinu oslavuje: Zbrane vyvážame do celého sveta!
11
Galéria
Zdroj: Grand Power

27. mája uplynulo 15 rokov plných ambícií, plánov, tvrdej práce ale i úspechov a inovácií. Hlavne však tisícok výrobkov a spokojných zákazníkov po celom svete. Tak hodnotí firmu Jaroslav Kuracina, jej konateľ a zakladateľ, ktorý pred 15 rokmi začínal s dizajnom a konštrukciou jedinej pištole.

Dnes je v ponuke stredoslovenského podniku viac ako 30 modelov pištolí, karabín a samopalov. Na jej výrobe sa podieľa stovka zamestnancov.

Sen o vlastnej zbrani

Príbeh spoločnosti GRAND POWER sa začal písať už v detstve Jaroslava Kuracinu. Jeho starý otec bol kapitánom v armáde a počas 2. svetovej vojny sa zapojil ako partizán aj do Slovenského národného povstania. Pre vtedy mladého chlapca, bol starý otec vzorom a inšpiráciou.

Mladý Jaroslav Kuracina sa tak na návštevy k starým rodičom vždy veľmi tešil, nakoľko mal možnosť zbrane nielen obdivovať, ale si z nich aj vystreliť a hlavne ich rozoberať. Tu sa zrodil sen na ktorom začal ako stredoškolák pracovať. Čoskoro prišiel prvý nákres vlastnej zbrane. Ako sa sen stával pomaly skutočnosťou sme prednedávnom písali v tomto článku. Posmech a nepochopenie

Prirodzeným vyústením bolo neskôr štúdium konštrukcie zbraní a munície na Vojenskej akadémii v Brne. Ako vojskový pyrotechnik hľadal Jaroslav Kuracina nedostatky v zbraniach, ktoré by mohol odstrániť. Za svoje pokusy však zožal posmech, nie len od kolegov, ale aj nadriadených. Svojho sna sa však nevzdal a svoje riešenia si nechal patentovať na úrade.

Všetko úsilie mladého podnikateľa smerovalo k založeniu vlastnej spoločnosti. Na začiatku podnikania to však nejde bez kapitálu, a tak sa Kuracina vydal na nekonečnú púť po bankách, vybavený len cieľavedomosťou a patentom v ruke. Banky však potenciál v zbrojnej výrobe nevideli a pôžičky podmieňovali zábezpekami, ktoré Kuracina poskytnúť nevedel. Namiesto bánk sa teda obrátil na priateľov, ktorí pomohli a to umožnilo založenie spoločnosti GRAND POWER s.r.o., dňa 27. mája 2002.

Sen sa stáva skutočnosťou

V tomto roku však ani jej majiteľ netušil, do akých rozmerov sa firma neskôr rozrastie.V po­čiatkoch firma fungovala tak, že Kuracina s výkresmi, ktoré si sám nakreslil, obchádzal strojárske podniky po celom Slovensku.

Výrazný posun vpred zaznamenala firma v rokoch 2004–2005, kedy Kuracina venoval pištoľ ako hlavnú cenu streleckej súťaže. Túto zbraň vyhral Ernest Nagy, špičkový slovenský strelec, ktorému nová zbraň učarovala a začal ju na súťažiach používať. Dostavili sa i významné športové úspechy, ktoré pritiahli záujem širokého okruhu športových strelcov, nie len zo Slovenska. O marketing teda bolo postarané, okruh strelcov sa rozšíril a K100, ako jediný vtedy vyrábaný model, prinášal jeden športový úspech za druhým. Medzitým sa spoločnosť rozrastala a postupne priberala nových zamestnancov.

Celosvetový úspech

Ani teraz však nemohol Kuracina sedieť so založenými rukami a užívať si celosvetový úspech. I napriek tomu, že spoločnosť Grand Power poznali ľudia v Amerike, Rusku či na blízkom východe, firmu čakala ďalšia skúška. Dodávatelia vycítili šancu zarobiť na cudzom úspechu a začali dvíhať ceny dielov na neúnosnú úroveň.

Začala nová etapa spoločnosti GRAND POWER. Nové obrábacie centrá sa dokupovali postupne, každý rok pribudli dve až tri. Momentálne má spoločnosť 21 CNC centier a vlastnú, na mieru ušitú, výrobnú linku na hlavňovinu, ktorá umožňuje výrobu hlavní do dĺžky 1,5 metra a drážkovať do priemeru 15. Okrem strojov dáva spoločnosť prácu viac ako stovke zamestnancov a to v regióne, kde je nezamestnanosť čoraz väčším problémom.

Pomáha študentom a napreduje

Jaroslav Kuracina sa preto rozhodol intenzívne spolupracovať so školami a vychovávať si svojich zamestnancov. O tom, aké možnosti praxe majú študenti v spoločnosti GRAND POWER sa dočítate tu. Ani to však nie je všetko. Firma plánuje napredovať a preto v dlhodobom horizonte počíta s prijímaním nových zamestnancov.

Do budúcna sa spoločnosť bude ďalej zaoberať vývojom ďalších verzií v sérii STRIBOG, ale plánuje i rozšíriť portfólio výrobkov s využitím novej, vyššie spomenutej technológie na výrobu hlavní, najmä o výrobu opakovacích pušiek rôznych prevedení a kalibrov tak, aby uspokojili potreby všetkých zákazníkov GRAND POWERu.

Limitovaná edícia pištolí

Na oslavu svojich 15tych narodenín si spoločnosť GRAND POWER pre svojich zákazníkov pripravila viacero prekvapení, vrátane limitovanej edície 15tich kusov špeciálne gravírovaných pištolí, limitovanej a číslovanej série pamätných mincí a ďalšie prekvapenia.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

V OBRAZOCH: Spoločnosť Grand Power oslavuje
11
Galéria
Zdroj: Grand Power
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM