Aktualizované Jakub Forgács Správy

Čo robili motorkári na bystrickom námestí? Rozhorčený zostal viceprimátor aj aktivisti, FOTO

Na Námestie SNP dorazili 1. mája Noční vlci. Svojou akciou vyvolali rozporuplné reakcie.

Ilustračný obrázok k článku Čo robili motorkári na bystrickom námestí? Rozhorčený zostal viceprimátor aj aktivisti, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Nie v našom meste

Zatiaľ, čo mnohí Bystričania v sobotu 1. mája sledovali spomienkovú jazdu veteránov, na Námestí SNP sa dialo čosi úplne iné. Na motorkách tam dorazili Noční vlci, členovia kontroverzného ruského motorkárskeho klubu. „V rámci slovenskej časti spomienkovej akcie Cesty Víťazstva 2021 položili veniec k pamätníku Červenej armády a rumunských vojakov v Banskej Bystrici. Na akcii sa zúčastnil aj pracovník veľvyslanectva,“ uviedlo na svojej facebookovej stránke Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku. Táto akcia však vyvolala rozporuplné reakcie.

Rozhorčený viceprimátor

Banskobystrický viceprimátor Milan Lichý to v príspevku na sociálnej sieti označil za „vážnu udalosť“. „Na Námestie SNP v Banskej Bystrici vtrhli na motorkách ľudia, ktorí si hovoria Noční vlci – bez ohlásenia verejného zhromaždenia magistrátu, dodržania pandemických opatrení, pravidiel vjazdu na pešiu zónu. Mestská polícia nebola oprávnená zasiahnuť, pretože motorkárov na pešiu zónu vraj nasmerovala hliadka štátnej polície,“ uviedol Lichý.

Ako upozornil, v Banskej Bystrici sa pri každom zhromaždení musia dodržiavať zákony a všeobecne záväzné nariadenia mesta. „V tomto prípade boli pošliapané, či doslova rozjazdené agresívnymi kolesami motoriek. Títo ľudia si takýmto militantným spôsobom vraj prišli pripomenúť mier. Mesto Banská Bystrica prenechalo zabezpečenie poriadku, na zhromaždení avizovanom len na sociálnych sieťach, príslušným štátnym orgánom. Žiaľ, dopadlo to ako zneužitie pripomenutia významných historických udalostí na zvyšovanie politického napätia,“ dodal Lichý so slovami, že motorky už vôbec na námestie nepatria.

Ďalšie aktuálne správy

Nespokojnosť aktivistov

Na mieste nechýbali ani ľudia z občianskej platformy Nie v našom meste, ktorí vyjadrili nesúhlas s týmto podujatím. „Spolu s nedávnymi skutočnosťami, ktoré boli zverejnené o výbuchu vo Vrběticiach, sme ako obyvatelia EÚ považovali za dôležité verejne vyjadriť aj náš nesúhlas s aktivitami Ruska na území zvrchovaného štátu, ktorý je naším najbližším partnerom. Nemôžeme súhlasiť ani s predstaviteľmi a podporovateľmi krajiny, ktorej vláda porušuje základné ľudské práva a slobody a vedie hybridnú vojnu voči zvyšku sveta. Nepovažujeme takisto za správne, že sa takto obchádza zásluha Rumunskej armády na oslobodení nášho mesta,“ píše sa v stanovisku, ktoré spravodajskému portálu Dnes 24 poslala občianska platforma Nie v našom meste.

„Noční vlci svoju akciu vôbec neohlásili, arogantne v protismere nabehli motorkami do pešej zóny, kde treba mať na to zvláštne povolenie, naviac nerešpektovali žiadne súčasné protipandemické nariadenie,“ uvádza Nie v našom meste.

Občianska platforma tiež poukázala na to, že pravidlá a opatrenia stanovené mestom aj vládou SR musíme dodržiavať všetci, „aj ľudia z motorkárskeho gangu, ktorí si hovoria Noční vlci“. „Veríme, že sa mesto k tomu vyjadrí a urobí prostredníctvom svojich právomocí také opatrenia aby sa to neopakovalo,“ dodáva v stanovisku.

O reakciu na to, čo sa v sobotu dialo na námestí, sme požiadali aj mesto a políciu. Viac sa dočítate TU!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: Na bystrickom námestí sa ukázali Noční vlci
6
Galéria
Zdroj: Nie v našom meste
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM