Aktualizované Jakub Forgács Správy Samospráva

Bystrica investuje vyše 1,5 milióna eur: PREHĽAD, na čo všetko pôjdu peniaze

Státisíce eur pôjdu do opráv chodníkov a vnútroblokových komunikácií a realizácie sa dočkajú aj projekty participatívneho rozpočtu. To však zďaleka nie je všetko.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica investuje vyše 1,5 milióna eur: PREHĽAD, na čo všetko pôjdu peniaze
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Bystrickí poslanci na utorkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva rozhodli o prerozdelení finančných prostriedkov v objeme viac ako 1,5 milióna eur, ktoré budú investované do obnovy ciest a chodníkov, vypracovania projektových dokumentácií či do odstránenia havarijných stavov. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Na riešenie havarijných stavov

V období intenzívnych dažďov a následných mrazov došlo v závere februára k zosuvu svahu na Mlynskej ulici v Podlaviciach. Mesto následne požiadalo odborníkov o posúdenie stavu a návrh okamžitých sanačných opatrení. „Osadenie stabilizačnej konštrukcie zabráni ďalšiemu zosuvu skál na vozovku a ohrozeniu bezpečnosti motoristov i peších. Na tento účel bolo vyčlenených 77 100 eur,“ uviedla Marhefková.

Počas výstavby protipovodňovej ochrany mesta, ktorú realizuje Slovenský vodohospodársky podnik, došlo podľa jej slov k odhaleniu kotvenia mosta pri malej železničnej stanici, čím bol zistený jeho nevyhovujúci stav. „Špecialista mostár zo Žilinskej univerzity v Žiline vypracoval posudok, v rámci ktorého bolo odporúčané vykonanie podrobnej diagnostiky mosta v objeme cca 28-tisíc eur. Ďalších 25-tisíc eur mesto investuje do odstránenia havarijného stavu elektroinštalácie s prípojkou na objekte Slovenského Červeného kríža,“ spomenula hovorkyňa.

Fond minulých rokov

Ako pokračovala Marhefková, keďže sa blíži nové programové obdobie, časť fondu minulých (FMR) rokov vo výške 300-tisíc eur sa použije na vypracovanie projektových dokumentácií v rôznych oblastiach rozvoja mesta. „FMR počíta s nákupom vybavenia do Strediska sociálnych služieb na Uhlisku (25 800 eur) i so splátkami istín bankových úverov (422 300 eur). Približne 65-tisíc eur investuje samospráva do spracovania pasportu cintorínov. Do stavebnej údržby nevyhovujúcich ciest, predovšetkým chodníkov a vnútroblokov, budú z fondu minulých rokov investované financie vo výške 450-tisíc eur,“ vymenovala.

Zároveň, na obnovu miestnych komunikácií dostane každý zo siedmich volebných obvodov o 20-tisíc eur viac, a teda do týchto činností budú môcť investovať už 60-tisíc eur oproti pôvodným 40-tisíc eur.

Ďalšie aktuálne správy

Kde prebehnú opravy?

V rámci 1. etapy obnovy chodníkov v tomto roku sa podľa slov Marhefkovej chce mesto zamerať na opravu chodníkov na ulici Československej armády popred Katastrálny úrad smerom do Parku pod Pamätníkom SNP, obnovu vnútroblokovej komunikácie na Triede SNP č. 56 – 58, chodníka na Hviezdoslavovej ulici i na Starej Tehelni smerom k materskej škole.

„Ďalej bude obnovený chodník na Ďumbierskej ulici popri Ružovej ulici smerom na Rudlovskú cestu po zastávku MHD, chodník na Jilemnického ulici od Švermovej popred Domov dôchodcov Senium, chodník od Tulskej ulice č. 74 smerom k zastávke MHD, chodník od Moskovskej ulice č. 42 smerom k zastávke MHD, chodník na Radvanskej ulici č. 5 – 11, chodník na Kalinčiakovej ulici popri objekte Slovenskej pošty 5 i chodník ku krematóriu v Kremničke. Obnovená bude aj cesta na Gaštanovej ulici ꟷ od Podlavickej cesty smerom po základnú školu, vrátane opravy parkovacích plôch a chodníka pred bytovým domom č. 6 – 10,“ dodala Marhefková.

PREHĽAD, na čo sa rozdelí 1,5 milióna eur, zverejnil primátor Ján Nosko na sociálnej sieti:

  • 600-tisíc eur investujú do opráv chodníkov a vnútroblokových komunikácií
  • 422 300 eur použijú na splátky istín bankových úverov
  • 300-tisíc eur pôjde na vypracovanie projektových dokumentácií v rôznych oblastiach rozvoja mesta
  • 80-tisíc eur pôjde tento rok na participatívny rozpočet, aby sa mohli zrealizovať aj projekty z uplynulého roka
  • 77 100 eur vyčlenili na osadenie stabilizačnej konštrukcie, ktorá zabráni ďalšiemu zosuvu skál na vozovku na Mlynskej ulici v Podlaviciach
  • 65-tisíc eur investujú do spracovania pasportu cintorínov
  • 28-tisíc eur pôjde na vykonanie podrobnej diagnostiky mosta pri malej železničnej stanici
  • 25-tisíc eur vyčlenili na odstránenie havarijného stavu elektroinštalácie s prípojkou v budove Slovenského Červeného kríža

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj zábery znovuotvorených bystrických terás!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: Centrum Bystrice ožilo, otvorili sa letné terasy
14
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM