Jakub Forgács Správy

Bystrický poslanec to povedal narovinu: Neteší ma dlhodobý slabší záujem mesta o jeho okrajové časti

Mestský poslanec poukázal na zásadný problém bystrického volebného obvodu. Viac nielen o tom, čo ho trápi a teší, sa dočítate v rozhovore s Marcelom Pecníkom.

Ilustračný obrázok k článku Bystrický poslanec to povedal narovinu: Neteší ma dlhodobý slabší záujem mesta o jeho okrajové časti
Zdroj: Dnes24.sk

Volebný obvod č. 1 tvoria centrum, Majer, Uhlisko, Senica a Šalková. Ako poslanci mestského zastupiteľstva zaň zodpovedajú Marcel Pecník, Viera Dubačová, Ludvik Nábělek, Pavol Katreniak, Stanislav Mičev, Jozef Pikula a Ján Šabo. A práve s prvým menovaným poslancom Marcelom Pecníkom, tak ako pred pár týždňami s poslankyňou Katarínou Čižmárovou a s poslancom Tomášom Štrbom, sme sa porozprávali o situácii v týchto častiach Banskej Bystrice.

Je u vás nejaká priorita na tento rok?

Možno to nebude znieť vzletne ani „budovateľsky“, ale ja osobne rozhodne za prioritu na tento rok, keďže sa rozbieha nové volebné obdobie, považujem dobré nastavenie komunikácie a efektívneho systému práce medzi nami siedmymi poslancami zvolenými za volebný obvod Centrum, Šalková, Uhlisko, Senica a Majer. Taktiež aj s občianskymi radami, novým vedením mesta a Mestským úradom. Potom budú aj jednotlivé priority v podobe akcií, či investícií o ktorých budeme hovoriť, konkrétnejšie, objektívnejšie a reálnejšie.

Určite sa nájdu javy, ktoré vás vo vašom volebnom obvode tešia, ale aj tie, ktoré vás netešia…

Teší ma, že máme k dispozícii aktívne občianske rady zložené z ľudí, ktorí chcú spolupracovať na rozvoji mesta. Neteší ma dlhodobý slabší záujem mesta o jeho okrajové časti. Verím, že sa to zlepší.

Mestský poslanec je samozrejme v každodennom styku s obyvateľmi, ktorí bývajú v jeho štvrti. Akí sú teda samotní ľudia, ktorí žijú vo vašom volebnom obvode?

Sú to všetko naši ľudia, Banskobystričania. Obyvatelia centra, sídlisk, ako aj okrajových častí, ktoré boli kedysi samostatné obce. Všetci s radosťami i problémami, ale viete, ja sa častejšie stretávam so sťažnosťami ako s pochvalami… ale to asi tak aj má byť, lebo ak sa niečo darí, a je dobré, tak sa to asi chváli tým, že je pokoj… a keď niečo bolí a trápi, tak to vidieť a počuť. A je mojou poslaneckou a ľudskou ambíciou aby bolo čo najviac pokoja :-) Snažím sa s našimi obyvateľmi veľa komunikovať a vážim si ich úprimnosť, s ktorou sa na mňa obracajú.

Opíšte nám aj niektoré vaše väčšie túžby ohľadom budúcnosti vo vašom obvode…

Veľa pozornosti som v minulosti venoval príprave na rozbehnutie projektu revitalizácie odstaveného ramena Hrona Pod Rybou na Uhlisku. Medzi moje najväčšie ciele vo volebnom obvode patrí vytvorenie relaxačno – športovej, oddychovej a náučnej zóny z tejto vodnej plochy a jej okolia, ktorá by mala slúžiť deťom, rodinám, seniorom, žiakom škôl, proste všetkým obyvateľom mesta, nielen volebného obvodu. Tiež by som rád ďalej pomáhal oprave skokanských mostíkov na Uhlisku a rozvoju tohto krásneho športu. Rád by som vídaval aj naďalej Urpín viac nezastavaný ako zastavaný. V Senici by bolo fantastické využiť potenciál dvoch nehnuteľností vo vlastníctve mesta – budovy bývalej školy a bývalého MNV, kde sme naštartovali aktivity a spoločenský život a ktoré sú vedľa seba, aby sa z nich a im priľahlých pozemkov, napr. aj s využitím fondov Európskej únie vytvoril multifunkčný komunitný areál pre Seničanov.

Napadá vám ešte niečo?

Tiež dúfam, že sa dobre a pre ľudí prínosne využije areál bývalej Cementárne. V Šalkovej máme v dezolátnom stave most cez mestskú časť, ktorý je nutné urgentne riešiť, tiež nám tu treba odkanalizovať celú jednu časť – Budín a bol by som veľmi rád, keby sa darilo firmám, ktoré prišli do priemyselného parku pri Šalkovej a keby prišli aj ďalšie. V Majeri by som veľmi rád videl vyriešenú otázku bývalých Práčovní a čistiarní, z ktorých sú už len ruiny a v podstate asi už aj nebezpečné objekty. No a pokiaľ ide o centrum mesta, tu by ma veľmi potešilo, keby sa nám podarilo dobre zvládnuť rekonštrukciu Robotníckeho domu, vhodné a účelné doriešenie otázky autobusovej stanice, či nápravu stavu parkoviska pri mestskom úrade, ktoré už dlhšie stojí len tak… rozrobené v podobe oplotenej jamy. Úžasné by bolo obnoviť čo najviac bývalých mestských fontán. Iste som si na mnohé ambície teraz nespomenul..

Takmer so všetkým dnes hýbu okrem ľudí práve peniaze. Na čo by ste vo vašom volebnom obvode prijali viac financií

Rozhodne, okrem iného, treba viac peňazí napríklad na údržbu mestskej zelene a kosenie, na verejných priestranstvách ako sú parky, cintoríny, okolia ciest a chodníkov, či zelené plochy v obytných zónach. Možno by bolo dobré posilniť aj rozpočet Mestskej polície, aby bolo vídať viac jej príslušníkov tak v centre mesta, ako aj v jeho okrajových častiach.

Ktoré miesta vo vašom volebnom obvode máte ako najobľúbenejšie a kde, resp. ako tu zvyknete tráviť voľné chvíle?

Veľmi rád chodím na ryby na rieku Hron, na odstavené rameno PodRybou, v Šalkovej na jazero Plavno, mám rád prechádzky po našom hlavnom námestí, po parkoch, kde chodím s dcérkou na ihriská, príjemná je aj Lakomerská dolina a veľmi sa mi páčia zákutia hradného areálu.

Čítajte tiež:

Nemilo prekvapený poslanec: Psie exkrementy sa v Sásovej dajú vidieť takmer na každom kroku!

Ľahostajnosť, vandalizmus, čierne skládky: Bystrická poslankyňa prehovorila o neveselom dianí!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM