Ivana Kováčiková Rôzne

Bystrickí svadobní fotografi v ROZHOVORE: Zdvihnite za deň približne 6000 krát 3,5-kilovú činku

Manželia Šovčíkovci sa venujú svadobnej fotografii naplno. Bystrickí fotografi sa neboja vyliezť na stromy aj splniť netradičné požiadavky. Ako vyzerá ich bežný deň a koľko záberov nacvakajú za jednu svadbu?

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí svadobní fotografi v ROZHOVORE: Zdvihnite za deň približne 6000 krát 3,5-kilovú činku
Zdroj: Dnes24.sk

Keď sa po prvýkrát spoznali, boli obaja ešte študentmi Akadémie umení. Každý navštevovali iný odbor- Hanka grafiku a Igor sochu. Práve spoločná vášeň k foteniu, aj k sebe navzájom, sa prejavila na škole a neopustila ich dodnes. Tak vzniklo Showcheeks Photography, odvodením od spoločného priezviska Šovčíkovci a spojením dvoch anglických show a cheeks, ktoré by sa dali voľne preložiť ako “ukáž líčka”.

Ako vyzerá klasický deň svadobného fotografa?

Pri samotnom fotení sú momenty, kedy je potrebné vydať “nadľudský” výkon. Často krát to predstavuje takmer 18 hodinové nepretržité behanie a hľadanie správneho záberu, nosenie techniky, ktorá váži cca 3,5 kila v úrovni očí takmer celý deň. Ono sa to nezdá, ale zdvihnite za deň približne 6000 krát 3,5 kg činku do výšky očí a držte ju tak niekoľko minút a popri tom najlepšie kráčajte na bežiacom páse pri rýchlosti 3 km za hod. To je deň svadobného fotografa! Ale aby sme to nepreháňali, sú tam samozrejme aj benefity v podobe výborných koláčov, fantastického jedla a zábavy. :)

Koľko fotografií znamená pre vás jedna svadba?

Jedna celodenná svadba s dvomi fotografmi znamená viac ako 5000 záberov a 170 Gb dát na spracovanie. Nachodených a najazdených množstvo kilometrov, vylezených niekoľko stromov, desiatku ležaní na tráve, podlahe a iných miestach, kam by ste za normálnych okolností určite svoju hlavu nezložili.

Čo je pre vás náročnejšie?

Samotný deň D je iný na každej svadbe, a to je niečo, čo nás na tom baví. Fotíme na celom Slovensku a zvyky každej rodiny sú úplne odlišné, aj keď ich vždy spája spoločný cieľ. Náročný je deň po fyzickej aj psychickej stránke, nakoľko ako fotograf sa musíte sústrediť, aby na fotkách bolo naozaj všetko, čo má byť. Musíte byť v správnom čase presne na správnom mieste a stlačiť spúšť. Postprodukcia je ale zo všetkého najnáročnejšia a len výber správnych záberov trvá naozaj dlho. Veríme, že pre nevestu, ženícha ako aj pre všetkých svadobčanov je naozaj každý záber veľmi cenný, a preto k ním tak aj pristupujeme. Následne je potrebné výber postprodukovať, za čím sú v závislosti od konkrétnej svadby hodiny a hodiny práce.

Ako to robíte, aby bola každá svadba originálom?

S každým párom sa snažíme prejsť si to, čo majú spoločné a čo ich spája, aby sme vedeli, čo máme v záberoch hľadať. Počas celého fotenia je maximálne dôležité, aby existovala určitá synergia medzi nami a naším klientom. Potom už jednoducho stačí, keď ženícha s nevestou postavíte na krásne miesto, ktoré dorozpráva ten príbeh, ktorý my na fotke zachytíme.

Vytvorili ste aj mapu svadobných miest. Ako vám napadla táto originálna myšlienka?

Svadobné miesta sme začali riešiť v momente, keď sme videli že táto otázka trápi mnohé nevesty a na fórach na ňu často nevedia nájsť kvalifikovanú odpoveď. Chceli sme im to zjednodušiť a pomôcť pri rozhodovaní, aké miesto bude pre nich to najvhodnejšie. Momentálne dokončujeme krajské mestá okrem Bystrice je to Nitra, Trenčín, Bratislava a Prešov.

Ako vyzerala vaša vlastná svadba?

Naša svadba bola vo vtedajšom Barbakane a fotili sme sa na Kalvárii a v okolí Bystrice. Fotky nám robil Tomáš Záhumenský a všetko sme nechali na neho. Deň sme si zaslúžene, po všetkých prípravách, užili.

Akí sú Bystričania pri výbere svadobných miest, pri samotnom fotografovaní?

Bystričania sú často krát naozaj klasici. Občas majú požiadavku, aby sme nefotili na miestach, ktoré sú “vyfotené”, ako napr. námestie a podobne. Podľa môjho názoru je v Bystrici a okolí ešte toľko miest a drobných detailov ulíc a aj zo samotného námestia, že unikátnych záberov je možné odfotiť ešte množstvo.

S akými najbláznivejšími požiadavkami ste sa pri svojej práci stretli?

Raz nás nevesta so ženíchom poprosili, aby sme im išli za svedkov. Sobáš mali mimo mesta a formálne ho potrebovali uzavrieť na úrade, pretože z toho konkrétneho úradu to nebolo možné. Takže sme boli svedkovia na svadbe a následne sa konal ďalší obrad, ktorý bol už iba “akože”.

Ktoré miesto v Bystrici je na svadobnú fotografiu vaše najobľúbenejšie?

Je ich viac. Kaštieľ Radvanských je nádherný a je tam za každých okolností fantastické svetlo. Na Kalvárii je možné nafotiť celú paletu záberov od lúky, cez les až po fotky s architektúrou.

Aké najnetradičnejšie miesto ste využili na fotografovanie?

Našich dnes už veľmi dobrých priateľov sme fotili v kinosále v bystrickom nákupnom centre. Napadlo nám to v ten deň ako alternatívne riešenie :-)

Čítajte tiež:

Bystričania vybrali: Ktoré miesto v meste a okolí považujú za najkrajšie na svadbu?

Do Bystrice pravidelne precestujú desiatky kilometrov. Ich dôvod je vskutku šľachetný

FOTO : Svadobné fotenie v podaní fotografov Šovčíkovcov
24
Galéria
Zdroj: Showcheeks Photography
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM