Ivana Kováčiková Rôzne

Do Bystrice pravidelne precestujú desiatky kilometrov. Ich dôvod je vskutku šľachetný

Najvzácnejšia tekutina je stále žiadaná aj v Banskej Bystrici. Našťastie sa nájdu ľudia, ktorí ochotne prídu pomôcť. Dôvody na darovanie krvi majú rôzne. My sme pod Urpínom narazili na skupinku, v ktorej majú za sebou už cez 50 odberov.

Ilustračný obrázok k článku Do Bystrice pravidelne precestujú desiatky kilometrov. Ich dôvod je vskutku šľachetný
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Práve v utorok oslavujeme Svetový deň darcov krvi. Pripomíname si narodeniny Karla Landsteinera, ktorý bol lekárom a nositeľom Nobelovej ceny za medicínu a fyziológiu za určenie systému 4 krvných skupín. Zavítali sme preto do banskobystrického pracoviska Národnej transfúznej služby (NTS SR). Každoročne sa tu organizuje deň otvorených dverí.

Voľno v práci

„Ja som sa rozhodol preto, že včera písal kamarát hromadný mail, že iný kamarát je v nemocnici. Praskol mu vred a neustále krváca do brušnej dutiny. Musia ho stále zásobovať krvou. Na margo toho som sa rozhodol ísť,“ zdôvodnil prvodarca svoje rozhodnutie.

Počas našej reportáže sme narazili aj na skupinku pravidelných darcov z Handlovej. „Chodíme už dlhé roky. Vieme, že je to humánne a krv niekomu istote pomôže. Chodíme aj kvôli sebe. Takto vlastne vieme, že sme zdraví. Vždy nás skontrolujú, je to ako preventívna prehliadka. Krv sa stále mení, obnovuje, dopĺňa a potom vyzeráme stále tak mlado.“ objasnil prospešný vzťah k darcovstvu hovorca skupiny, Štefan Poročák (57).

„Ja sa priznám, že keď som išiel úplne prvýkrát, tak som sa aj bál. Bál som sa pichania a aj som odpadol. Potom som desať rokov nebol a neskôr som ako vodič chcel zistiť, akú mám krvnú skupinu. Chodili sme sem lyžovať, a tak chodili celé skupiny darovať krv. Psychika je celkom iná, keď idete v skupine, je veselšie. My chodíme skupinovo niekedy aj dve tri autá,“ zdôveril sa nám Štefan, ktorý bol už na svojom 54. odbere.

„Ja som začal chodiť darovať krv preto, že som chcel paragraf, aby som nemusel ísť do práce,“ uviedol odľahčene darca z menovanej skupiny. Pri tom to ale určite nezostalo kedže dnes absolvoval už svoj jubilejný 50. odber.

Záchrana kolegu aj chlapca

Transfúzie krvi majú zásadnú život zachraňujúcu úlohu v starostlivosti o zdravie .„Jednému kolegovi sme aj zachránili život. Pri rozbore krvi mu vlastne zistili zápal mozgových blán. Keby nebol šiel s nami, tak by bol zomrel do týždňa. Prišiel mu domov oznam, hneď išiel k lekárke a následne do nemocnice,“ spomína na šťastnú udalosť Štefan.„Ja som na priame pozvanie darovala krvné doštičky pre chlapca s leukémiou,“ uvidela darkyňa, ktorá má za sebou už 52. odber.

Pravidelní darcovia dostávajú od mesta aj určité výhody. Zľava na MHD a na vstup na plaváreň Štiavničky. Slovenský Červený kríž oceňuje za bezpríspevkové darovanie krvi podľa počtu odberov plaketami profesora Jana Janského a medailou profesora Jána Kňazovického za mnohonásobné darovanie krvi.„Odovzdávanie sa uskutočňuje v rámci Banskobystrického kraja raz do roka v pôsobnosti Červeného kríža. Vždy je to na prelome novembra a decembra, sprevádzané slávnostným aktom. Kedže kategórii aj samotných darcov je veľa, odovzdávanie prebieha dva až tri dni.“ doplnila informácie za odberového centra NTS SR v Bystici vedúca lekárka, Jana Kotrčová

Čítajte tiež:

VIDEO: Pestré šialenstvo v uliciach Bystrice. Oficiálne VIDEO z najfarebnej­šieho behu

Svetový deň darcov krvi v Bystrici: Najvzácnejšou tekutinou už pomohli desiatky ľudí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM