Jakub Forgács Krimi

Bystrické námestie nie je cyklotrasou: POZOR na tieto pravidlá pre cyklistov

Námestie a jeho priľahlé ulice sa riadia pravidlami, ktoré koriguje samospráva. Viete, ako sa tam majú správať cyklisti?

Ilustračný obrázok k článku Bystrické námestie nie je cyklotrasou: POZOR na tieto pravidlá pre cyklistov
Zdroj: Mestská polícia BB

S postupným uvoľňovaním opatrení a prichádzajúcim jarným počasím pozorovať aj zvyšujúci sa počet cyklistov v uliciach nášho mesta. Obzvlášť citlivou témou je jazda na bicykli v pešej zóne. Je to priestor, kde je zredukovaná motorová doprava, ale pre zabezpečenie chodu prevádzok, údržby alebo pre vstup rezidentov, nie je možné ju úplne vylúčiť. Mestskí policajti o tom informujú na svojej facebookovej stránke.

Námestie nie je cyklotrasou

Ako upozornili, námestie a jeho priľahlé ulice sa riadia pravidlami, ktoré koriguje samospráva.

Z dôvodu bezpečnosti je preto podľa mestských policajtov potrebné pripomenúť pravidlá nielen pre cyklistov, ale aj pre chodcov v tomto spoločne zdieľanom priestore. „Základným pravidlom v pešej zóne je, že najslabší účastník premávky má vždy prednosť. Vzájomný rešpekt a tolerancia všetkých účastníkov v pešej zóne sú predpokladom ich bezpečnosti,“ uviedli na stránke.

Cyklisti by mali vedieť, že námestie nie je cyklotrasou a že majú povolený prejazd na bicykli, aby nemuseli tlačiť bicykel. „Svoju rýchlosť na bicykli majú prispôsobiť rýchlosti chôdze a spôsob jazdy zase danej situácii, aby nedochádzalo ku kolíziám. V prípade potreby, aby neohrozili ani neobmedzili chodcov, je bezpečnejšie zastaviť a zosadnúť z bicykla,“ pokračovali mestskí policajti.

Zvonček, nie slúchadlá

„Počas jazdy v pešej zóne by cyklisti mali používať zvonček, aby pri predbiehaní nevystrašili chodcov, korčuliarov, či iných cyklistov. Tým sa bezpečnosť mnohokrát znásobí. No a tí, ktorí zvonček nemajú, môžu použiť slová ako s dovolením či ďakujem,“ spomenuli so slovami, že atmosféra v pešej zóne bude oveľa príjemnejšia a priateľskejšia.

„Ďalším pravidlom je, že cyklisti by nemali používať slúchadlá, pretože v tej chvíli prestávajú sledovať dianie okolo seba a strácajú pozornosť. Netýka sa to len cyklistov, týka sa to aj chodcov. Pokiaľ chodci nebudú pozorní a nebudú sledovať dianie okolo seba, spolunažívanie chodcov a cyklistov v pešej zóne bude večným problémom,“ dodali mestskí policajti s tým, že ohľaduplnosť a tolerancia budú potrebné u všetkých, pretože k chodcom a cyklistom pribudli aj ďalší účastníci cestnej premávky na elektrických kolobežkách.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj zábery zatvorených obchodov v centre mesta!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: Viaceré bystrické obchody sa znovuotvorenia nedožili
22
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM