Jakub Forgács Správy

Bystričania zažijú nevšedné podujatie. Spoznajú vína, jedlo aj kultúru Slovinska

Turistická destinácia, ktorá je pre mnohých Bystričanov neznáma. Slovinské dni predstavia kultúru, vína, jedlo i turizmus krajiny.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania zažijú nevšedné podujatie. Spoznajú vína, jedlo aj kultúru Slovinska
6
Galéria
Zdroj: TASR

Slovinskú kultúru, literatúru, ekonomiku či turizmus spoznajú obyvatelia mesta pod Urpínom počas Slovinských dní, ktoré sa konajú pri príležitosti 25. výročia uznania samostatnosti Slovinska 8. a 9. júna v Banskej Bystrici.

Ako informovala Dominika Mojžišová z kancelárie banskobystrického primátora, organizátori chcú v rámci dvojdňového programu predstaviť Slovinsko ako zaujímavú turistickú destináciu.

„Už 8. júna budú môcť Bystričania od 18:00 na Námestí SNP ochutnať slovinské dobroty či vína a započúvať sa do vystúpenia hudobnej skupiny Same baby. Zážitok sľubuje i výstava vynálezcu fotografie na sklo Janeza Puhara, ktorá sa uskutoční na radnici. Deti spoznajú najobľúbenejšiu slovinskú detskú spisovateľku a jej knihu Dinosaury, ktorá pred dvomi rokmi vyšla v slovenskom preklade,“ priblížila Mojžišová.

„Pre Banskobystričanov a návštevníkov je pripravená tiež hodina slovinčiny s našou lektorkou. Bude zaujímavá, keďže naše jazyky sú si spomedzi slovanských najviac podobné, no zároveň tak veľmi rozdielne,“ uviedla veľvyslankyňa Slovinskej republiky v SR Bernarda Gradišnik s tým, že v piatok si prídu na svoje najmä milovníci filmov. O 19:30 sa v kinosále Múzea SNP bude premietať film Kohútie raňajky a verí, že každý v programe nájde to svoje.

Slovinské dni pripravilo mesto spoločne s Veľvyslanectvom Slovinskej republiky na Slovensku. Počas minulých rokov sa konali aj v iných mestách, v tomto roku si vybrali Banskú Bystricu, ktorú považujú za jedno z najkrajších slovenských miest.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Námestie SNP v Bystrici
6
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM