Jakub Forgács Správy

Bystrica vzdala poctu VÝZNAMNEJ osobnosti: Udalosti augusta ´68 pripomína tabuľa, FOTO

Pamätná tabuľa je podľa slov mesta len malým kúskom do mozaiky splácania historického dlhu voči tejto výnimočnej osobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica vzdala poctu VÝZNAMNEJ osobnosti: Udalosti augusta ´68 pripomína tabuľa, FOTO
5
Galéria

Udalosti augusta ´68 nám oddnes pripomína pamätná tabuľa. „Odhalená bola na budove Štúdia RTVS na ulici Prof. Sáru 1. pri 55. výročí okupácie Česko-Slovenska vojskami Varšavskej zmluvy. Venovaná je novinárke prenasledovanej bývalým režimom,“ uviedlo mesto Banská Bystrica na sociálnej sieti.

Ota Plávková v okupačnom roku 1968 pracovala ako redaktorka Československého rozhlasu banskobystrického štúdia, z ktorého riadila v pohnutých augustových dňoch vysielanie. „Vo svojich komentároch otvorene kritizovala zlyhávanie socialistickej ekonomiky, vykonštruované politické procesy 50. rokov a obhajovala práva bežných ľudí. Bola zástankyňou Pražskej jari na čele s Alexandrom Dubčekom,“ píše samospráva.

V roku 1968 ju za to z banskobystrického rozhlasu prepustili. „Následne sa zamestnala ako administratívna úradníčka v Bratislave. V tom čase neustále čelila výsluchom Štátnej bezpečnosti, odpočúvaniu telefónu aj bytu, tajným prehliadkam a spoločenskej diskriminácii. Po roku 1989 bola Banskobystričanka Ota Plávková rehabilitovaná. Zomrela 1. novembra 2002 v Bratislave. Pochovaná je na evanjelickom cintoríne v Lazovnej ulici v našom meste,“ dodalo mesto s tým, že dnes odhalená pamätná tabuľa je len malým kúskom do mozaiky splácania historického dlhu voči tejto výnimočnej osobnosti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Udalosti augusta ´68 nám oddnes pripomína pamätná tabuľa
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM