Jakub Forgács Rôzne Správy

DESIVÉ spomienky na august 1968: Do Bystrice vtrhli tanky okupantov, FOTO

Šok, hrôza a dunenie vojenskej techniky. Vojaci, tanky a vystrašení obyvatelia. Tak to vyzeralo aj pod Urpínom, keď nás pred 55 rokmi obsadili armády Varšavskej zmluvy.

Ilustračný obrázok k článku DESIVÉ spomienky na august 1968: Do Bystrice vtrhli tanky okupantov, FOTO
16
Galéria
Zdroj: Ústav pamäti národa/Ján Kučerák

Pred 54 rokmi u nás došlo k šokujúcej udalosti. Invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska v roku 1968 bola komunistickou stranou označovaná za vstup spojeneckých vojsk a niesla krycí názov Operácia Dunaj.

Invázne vojská

Išlo o vpád vojsk piatich socialistických krajín Varšavskej zmluvy na čele so Sovietskym zväzom (ZSSR, Maďarsko, Poľsko, Bulharsko). Vojská NDR sa síce na inváziu tiež pripravili, ale v poslednej chvíli bola ich účasť odvolaná z Moskvy.

Invázne vojská, ktoré na územie ČSSR vstúpili 21. augusta 1968, obsadili väčšinu strategických miest po celej krajine. Operácie sa zúčastnilo asi pol milióna mužov a okolo 5-tisíc tankov. Operácii velil sovietsky armádny generál I.G. Pavlovskij.

Vojaci, obrnené vozidlá a tanky neobišli ani Banskú Bystricu. Na námestí, pred poštou, redakciou Smeru či na sídliskách však kolóny obrnených vozidiel „vítali“ aj demonštranti. Tieto udalosti pripomínajú archívne fotografie, pri ktorých miestami až zovrie hrdlo.

V našej fotogalérii si môžete pozrieť, ako to vyzeralo, keď nás pred 55 rokmi obsadili armády Varšavskej zmluvy.

Foto: Ústav pamäti národa (Ján Kučerák)

Ďalšie aktuálne správy

FOTO: Vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Banskej Bystrice
16
Galéria
Zdroj: Ústav pamäti národa/Ján Kučerák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM