Jakub Forgács Správy Samospráva

V Bystrici odhalili cca 0,5 % pozitívnych: Padlo rozhodnutie o otváraní škôl a škôlok

Počas soboty sa v Bystrici podarilo otestovať 8 898 ľudí, z toho pozitívnych na ochorenie COVID-19 bolo iba pár desiatok z nich.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici odhalili cca 0,5 % pozitívnych: Padlo rozhodnutie o otváraní škôl a škôlok
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Mesto Banská Bystrica zriadilo na víkendové testovanie 12 mobilných odberných miest, na ktorých vykonáva odbery celkovo 25 odberných tímov. Testovanie je prioritne určené pre skupiny obyvateľov, ktorých sa týka otváranie školských zariadení. Ako dopadlo v sobotu?

Pol percenta

„Vzhľadom na to, že Vláda SR v priebehu týždňa rozhodla o otvorení materských a základných škôl, dôkladne sme sa na tento krok v posledných dňoch pripravovali. Keďže v súčasnej dobe ide o mimoriadne dôležité rozhodnutie, chcel som mať absolútnu istotu, že robíme správne. Preto som dnes požiadal o zvolanie Bezpečnostnej rady okresu, na ktorej s otvorením našich školských zariadení súhlasili aj zástupcovia banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Tento postup som následne prekonzultoval na Krízovom štábe mesta a počkal som si na výsledky prvého dňa testovania,“ uviedol v sobotu večer primátor Ján Nosko.

„Počas soboty sa podarilo otestovať 8 898 ľudí, z toho pozitívnych na ochorenie COVID-19 bolo 49, čo predstavuje cca 0,5 percenta,“ uviedol Nosko.

Školy a škôlky otvoria

Na základe všetkých týchto informácií zvolal primátor vo večerných hodinách online rokovanie s riaditeľmi základných škôl a so zástupcami Školského úradu. „Vypočul som si aj ich názor a všetci sa jednoznačne vyjadrili, že sú tiež za otvorenie. Preto padlo finálne rozhodnutie, že školy a škôlky v pondelok, 8. februára otvoríme,“ pokračoval primátor.

„Počas tohto víkendu sme vytvorili dostatočné kapacity, aby sa mohli otestovať všetci zamestnanci školských zariadení, a rovnako aj jeden zákonný zástupca žijúci s dieťaťom v spoločnej domácnosti. Ochrana všetkých je pre nás prioritou, preto školy a škôlky zásobujeme respirátormi FFP2, ako aj ďalšími ochrannými a dezinfekčnými potrebami. Zároveň budeme vyzývať vládu, aby zamestnanci školských zariadení mohli byť aj prioritne zaočkovaní,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Testovanie pokračuje aj v nedeľu 7. februára na všetkých mobilných odberných miestach zriadených mestom od 8.00 hod.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Skríningové testovanie na ochorenie covid-19 v Bystrici
11
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM