Jakub Forgács Správy Samospráva

Záujem o testovanie je v Bystrici enormný: Na 5 školách pribudli odberné tímy

Mesto vyzýva všetkých, ktorých sa víkendové testovanie netýka, aby sa naň neprihlasovali a neblokovali termíny pre iných.

Ilustračný obrázok k článku Záujem o testovanie je v Bystrici enormný: Na 5 školách pribudli odberné tímy
11
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Z dôvodu enormného záujmu a naplnenia kapacít víkendového testovania v Banskej Bystrici, mesto rozširuje najviac vyťažené odberné miesta o päť odberných tímov. Tie pribudli na základných školách Sitnianska, Spojová, Gaštanová, Golianova a Radvanská. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Iba tí, čo musia

„Opätovne žiadame všetkých, ktorých sa testovanie netýka, aby sa na ňom nezúčastňovali a neblokovali v rezervačnom systéme miesto tým, ktorí od pondelka, 8. februára skutočne potrebujú mať negatívny výsledok antigénového testu,“ uviedla.

Hovorkyňa pripomenula, že kapacity mesta sú obmedzené, preto odporúčajú všetkým záujemcom o testovanie využiť aj súkromné mobilné odberné miesta, ktoré schválilo Ministerstvo zdravotníctva SR.

Nosko: Situácia je neúnosná

„Mesto Banská Bystrica urobilo do tejto chvíle maximum, aby sa podarilo 6. a 7. februára otestovať skupiny obyvateľov, ktorých sa týka otváranie škôlok a škôl. Víkendové testovanie je totiž určené pre pedagogických a nepedagogických zamestnancov školských zariadení, pre zákonného zástupcu škôlkara alebo školáka, pre študentov končiacich ročníkov stredných škôl a odborných učilíšť, pre zamestnancov, ktorým povaha práce nedovoľuje vykonávať ju formou home office a majú výnimku od zamestnávateľa,“ vymenovala Marhefková so slovami, že škôlkari ani žiaci prvého stupňa základných škôl sa na testovaní nezúčastňujú.

„Situácia je už neúnosná. V tejto chvíli nie sme schopní zabezpečiť viac, vzhľadom na to, že všetci zdravotníci, administratívni pracovníci či zamestnanci mestského úradu sú z neustáleho testovania unavení a ich kapacity sú limitované, čo súvisí so zlou komunikáciou štátu. Neskoré vyjadrenia vlády, zmätočné pokyny a rozhodnutia na poslednú chvíľu sú opäť dôkazom, že súčasnú situáciu vláda absolútne nezvláda,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Ako dodala Marhefková, v prípade naplnenia rozšírených kapacít už mesto odberné tímy, a teda ani termíny navyšovať nebude. Na testovanie je potrebné využiť fungujúce súkromné MOM-ky a objednať sa prostredníctvom objednávkového systému štátu..

Zábery z návštevy rómskych komunít si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Skríningové testovanie na ochorenie covid-19 v Bystrici
11
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM