Jakub Forgács Kultúra

Sedieť doma nemusíte, vyrazte si von: 10 tipov, čo sa dá v Bystrici zažiť tento týždeň

Nesedieť doma, ale vyraziť si von, to dokáže neraz príjemne vyventilovať hlavu. Preto sme sa rozhodli vám priniesť dokopy desať tipov našej redakcie, na to, čo odporúčame tento týždeň zažiť v Banskej Bystrici. Nechajte sa inšpirovať...

Ilustračný obrázok k článku Sedieť doma nemusíte, vyrazte si von: 10 tipov, čo sa dá v Bystrici zažiť tento týždeň
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

FILMOVÝ KLUB: VÝCHOD SLNKA

2. novembra 2015 o 19:30 hod., Kinosála Múzea SNP

Projekt 100 – Premiéra Oscarom ocenenej romantickej drámy. Rozpráva príbeh o žene, ktorá trávi prázdniny na vidieku a nahovára mladého farmára, aby zavraždil svoju manželku a odišiel s ňou do mesta… Prvý americký film známeho nemeckého expresionistu spája symbolické zobrazenie dobra a zla s vynikajúcimi hereckými výkonmi.

ČARDÁŠOVÁ PRINCEZNÁ

3. novembra 2015 o 18:30 hod., Štátna opera

Opereta v troch dejstvách na libreto Lea Steina bola najlepším a najznámejším dielom rakúsko- uhorského skladateľa. Za svoj úspech vďačí nesmrteľná opereta nielen úchvatnej hudbe, ale aj vtipnému libretu.

CESTOVATEĽSKÝ UTOROK: NEPÁL

3. novembra 2015 o 16:30 hod., Tihányiovský kaštieľ

Ďalšie stretnutie z populárneho cyklu stretnutí s cestovateľmi pod názvom Cestovateľské utorky. Tentokrát o svojich spomienkach na Nepál, aký už asi nikdy nebude, porozpráva cestovateľka Alena Hroncová

ZELENÉ TÓNY

5. novembra o 18:00, Thurzov dom – Stredoslovenské mú­zeum

Nothing But New trio je ďalším zoskupením novej slovenskej jazzovej generácie, ktoré je na scéne, a to nielen na Slovensku, stále populárnejšie. V súčasnosti jeho členovia žijú a pôsobia v cudzine, no i napriek tomu sa čoskoro stretnú na spoločnom turné. Návštevníci koncertov z cyklu Zelené tóny si tak budú môcť vypočuť hudobné umenie tejto trojice na vlastné uši priamo v Banskej Bystrici.

XINDL X – KONCERT

5. novembra 2015 o 20:00 hod., Klub 77

Po úspešnom jesennom turné sa Xindl X opäť vracia na Slovensko. Piesne z aktuálnej platne Čecháček Made aj obľúbené piesne zo starších albumov predstaví v akustickej podobe spolu s gitaristom Lukášom Bundilom (známym tiež zo skupiny Slza) a harmonikárom a spevákom Petrom Luftnerom, ktorý tu vystúpi aj v roli predskokana. Špeciálnym hosťom bude slovenská pesničkárka Mirka Miškechová.

SMEJKO A TANCULIENKA – ČÁRY MÁRY FUK

6. novembra o 17:00 hod., Aula Beliana

Smejko a Tanculienka v novom šate, s novým a prvým DVD a s novým programom Čáry Máry Fuk, na ktorom zažijete tie najlepšie pesničky z DVD Čáry Máry Fuk. Veselá pesničková fantázia s kúzlami a pesničkami ako Vlk a Kozliatka, Červená čiapočka, Budkáčik a Dubkáčik, Hruška. Okrem rozprávkových pesničiek si prídu na svoje aj tí úplne najmenší chrobáčikovia s pesničkami Nonono tytyty, Hej rup, do toho, Hádaj hádaj… a s novinkou Šmucko Knoflik.

MANDARINKOVA IZBA

6. novembra 2015 o 18:00 hod., Aula SZU, Bernoláková ul., Banská Bystrica

Komédia plná francúzskeho espritu a šarmu ponúka zaujímavé príbehy ľudí vo vtipných, krátkych jednoaktovkách s prekvapivým, niekedy priam detektívnym záverom. Štyria herci sa v nich prevteľujú do viacerých postáv a osudov. Všetky sa odohrávajú v malom parížskom hotelíku a v záhadnej izbe, zvanej mandarínková, ktorá má svoj vlastný príbeh.

LÚČNICA – REPREZENTAČNÝ PROGRAM

6. novembra 2015 o 19.00 hod., ŠH Dukla na Štiavničkách, Cesta na štadión 36, Banská Bystrica

Umelecký súbor Lúčnica uvádza Reprezentačný program, ktorý je výberom najúspešnejších programov a reprezentuje najcharakteris­tickejšie folklórne oblasti Slovenska. Dramaturgia je uspôsobená tak, že zachytáva rozmanité umelecké prejavy bohatej ľudovej tradície v tanci, v hudbe a kroji, od jemných ženských tancov cez hravé a vtipné, až po temperamentné párové a virtuózne mužské tance.

GALADRIEL + GOTHIC (ROM) + APRIL WEEPS

6. novembra 2015 o 20:00, Klub 77

Slovenskí darkmetalisti Galadriel tento rok oslávili 20 rokov svojej existencie a pri tejto príležitosti vydali špeciálne EP “Lost In The Ryhope Wood”. Teraz nadišiel čas osláviť 20 rokov a pokrstiť toto špeciálne EP aj na Slovensku a tak GALADRIEL zavítajú začiatkom novembra do troch miest, pričom neobídu ani Banskú Bystricu. Spoločnosť im budú robiť dve žánrovo príbuzné kapely. Prvou z nich sú rumuni Gothic, ktorí patria k tomu lepšiemu, čo ponúka transylvánska scéna. Druhým hosťom sú domáci April Weeps.

35. FESTIVAL ZBOROVÉHO SPEVU VILIAMA FIGUŠA – BYSTRÉHO

6. – 7. novembra 2015, Radnica, Katedrála Sv. Františka Xaverského

Známe melódie v podaní rôznych speváckych zborov zaznejú v Radnici – Cikkerovej sieni aj v Katedrále Sv. Františka Xaverského. Okrem koncertov detských, mládežníckých a slovenských zborov je pripravená aj súťaž sakrálnej tvorby cirkevných a svetských speváckych zborov. Podujatie, na ktoré je voľný vstup, vyvrcholí Galakoncertom s vyhláseniami výsledkov súťaže, vystúpením víťazného speváckeho zboru a hosťa festivalu.

Čítajte tiež:

Bystričania, zapisujte si do kalendárov: 10 parádnych akcií, na ktorých by ste nemali chýbať

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM