Jakub Forgács Kultúra

Bystričania, zapisujte si do kalendárov: 10 parádnych akcií, na ktorých by ste nemali chýbať

Nepreseďte chladné jesenné večery doma. V Banskej Bystrici a okolí sa chystajú podujatia, ktoré by rozhodne nemali ujsť vašej pozornosti. Vybrali sme rovnú desiatku z nich.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania, zapisujte si do kalendárov: 10 parádnych akcií, na ktorých by ste nemali chýbať
Zdroj: Dnes24.sk

Dni sa rýchlo skracujú, slniečko sa nám skrýva za obzor už podvečer a o pár dní začneme odpočítavať posledný jesenný mesiac. Aj počas chladných a tmavých poobedí sa ale dajú zbierať zážitky. V Banskej Bystrici nebude v novembri o kultúru núdza. Pozrite sa už teraz, čo, kde a kedy…

MANDARINKOVA IZBA

6. novembra 2015 od 18:00 hod., Aula SZU, Bernoláková ul., Banská Bystrica

Komédia plná francúzskeho espritu a šarmu ponúka zaujímavé príbehy ľudí vo vtipných, krátkych jednoaktovkách s prekvapivým, niekedy priam detektívnym záverom. Štyria herci sa v nich prevteľujú do viacerých postáv a osudov. Všetky sa odohrávajú v malom parížskom hotelíku a v záhadnej izbe, zvanej mandarínková, ktorá má svoj vlastný príbeh.

LÚČNICA – REPREZENTAČNÝ PROGRAM

6. novembra 2015 o 19.00 hod., ŠH Dukla na Štiavničkách, Cesta na štadión 36, Banská Bystrica

Umelecký súbor Lúčnica uvádza Reprezentačný program, ktorý je výberom najúspešnejších programov a reprezentuje najcharakteris­tickejšie folklórne oblasti Slovenska. Dramaturgia je uspôsobená tak, že zachytáva rozmanité umelecké prejavy bohatej ľudovej tradície v tanci, v hudbe a kroji, od jemných ženských tancov cez hravé a vtipné, až po temperamentné párové a virtuózne mužské tance.

35. FESTIVAL ZBOROVÉHO SPEVU VILIAMA FIGUŠA – BYSTRÉHO

6. – 7. novembra 2015, Radnica, Katedrála Sv. Františka Xaverského

Známe melódie v podaní rôznych speváckych zborov zaznejú v Radnici – Cikkerovej sieni aj v Katedrále Sv. Františka Xaverského. Okrem koncertov detských, mládežníckých a slovenských zborov je pripravená aj súťaž sakrálnej tvorby cirkevných a svetských speváckych zborov. Podujatie, na ktoré je voľný vstup, vyvrcholí Galakoncertom s vyhláseniami výsledkov súťaže, vystúpením víťazného speváckeho zboru a hosťa festivalu.

KATAPULT – RETRO TOUR 2015

10. novembra 2015 o 19:00 hod., Aula Slovenskej zdravotníckej univerzity, Bernolákova ul.

Česká rocková legenda Katapult nachystala pre svojich fanúšikov dvojhodinový koncert pri oslave 40 rokov vzniku kapely pod názvom Retro tour. Pôvodný člen a líder kapely Olda Říha si na post basgitaristu pozval skvelého Andyho Butku a za bicie si zasadol Ondřej Timpl. V tejto zostave pôsobia už piaty rok a Katapult ide " jako za starých časů". Bude sa na čo tešiť a zaručene nebudú chýbať songy: Hlupák váha, Až, VojÍn XY…

10. FESTIVAL DIABETU

14. novembra 2015 od 08:00 hod., Námestie SNP Banská Bystrica, Radnica, Námestie SNP1, Banská Bystrica

Zväz diabetikov Slovenska a mesto Banská Bystrica pozývajú diabetikov a širokú verejnosť na jubilejný 10. Festival diabetu. Pripravené je množstvo informácií o ochorení diabetes mellitus, sociálnom zabezpeční diabetikov, novinkách v liečbe diabetu, pomôckach pre diabetikov a stravovaní diabetikov.

POP BB 2015

20. novembra 2015 o 14:30 hod., Radnica – Cikkerova sieň, Nám. SNP 1

Finále jubilejného 10. ročníka súťaže v speve populárnej piesne detí a mládeže. Súťažná prehliadka, je určená najmä pre nižšie vekové skupiny (základné a stredné školy). Hosťami podujatia sú víťazi POP BB 2014 – Aneta Pitoňáková a Monika Piliarová a známy slovenský spevák, víťaz súťaže Superstar – Peter Cmorík.

53. GRAND PRIX SNP

20. – 22. novembra 2015, Zimný štadión Banská Bystrica

Medzinárodné preteky žiakov a juniorov v krasokorčuľovaní. Na zimnom štadióne v Banskej Bystrici bude pokračovať dvojdňová súťaž v krasokorčuľovaní jednotlivcov v kategóriách mladší žiaci a juniori do 18 rokov. Ide o celoslovenské preteky s názvom Veľká cena SNP.

PÁLENICA BORISA FILANA NA CESTÁCH

23. novembra 2015 o 18:00 hod., Aula SZU – Ul. Bernolákova

Boris Filan prichádza so svojimi zážitkami z ciest po svete, so spomienkami na mladosť a zábavnými príbehmi svojej rodiny. V 90 minútovom programe porozpráva to najlepšie z Tam – Tamov, Bratislavských krutostí aj z Rozhovoru majstra s hlúpym žiakom. Naživo to čo ste v Pálenici počuli, ale aj to, čo sa v rozhlase povedať nedalo. Hosťom programu je Oliver Filan. Otec a syn, ktorí spolu cestovali po Amerike, Rusku, Austrálii, Maroku a každý zvlášť po Južnej Kórei.

BEZ LADU A SKLADU A PARA TOUR 2015

26. novembra 2015 o 19:00 hod., Záhrada CNK, Námestie SNP 16, Banská Bystrica

V novembri vyrážajú na svoje prvé spoločné turné legendy slovenskej hudobnej scény, skupiny Bez ladu a skladu a Para. Na desiatich koncertoch na Slovensku a dvoch koncertoch v Českej republike sa predstavia 6000 tisícom fanúšikov. Nevynechajú ani banskobystricú Záhradu CNK.

DARČEK

26. novembra 2015 o 19:00 hod., Aula SZU, Bernoláková ul., Banská Bystrica

Jedinečná komédia Joachima Wolfa, v ktorej obyčajný banán takmer spôsobi rozpad manželstva. A pritom by stačilo tak málo a všetko mohlo byť inak. Určite sa pri sledovaní tejto výbornej zábavy nájdete v postavách aj vy. Andrea a Jožo hovoria :„Ak by sme boli naozaj manželia, tak sa pozabíjame.“ Preto to tak skvele medzi nimi na javisku funguje a preto budete odchádzať domov so svalovicou na bruchu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM