Jakub Forgács Správy

Na strednom Slovensku otvoria NOVÚ pútnickú UBYTOVŇU: Turistov bude čakať PRECHOD

Nová ubytovňa na známej diaľkovej náučno-poznávacej trase je súčasťou Komunitného centra určeného na podporu a rozvoj komunitných aktivít a kultúry v obci Ostrá Lúka.

Ilustračný obrázok k článku Na strednom Slovensku otvoria NOVÚ pútnickú UBYTOVŇU: Turistov bude čakať PRECHOD
Zdroj: TASR

Barborská cesta, ktorá spája bývalé banské mestá Banskú Bystricu, Kremnicu, Banskú Štiavnicu a Zvolen a jej cieľom je ukázať turistom jedinečné historické a zemepisné zaujímavosti na trase, odštartuje svoju deviatu sezónu 27. apríla. Súčasťou bude slávnostné otvorenie prvej pútnickej ubytovne Alberg v obci Ostrá Lúka vo Zvolenskom okrese. TASR o tom informovala Terézia Krajčová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko.

Rytiersky guláš aj torta

Nová ubytovňa na známej diaľkovej náučno-poznávacej trase je súčasťou Komunitného centra určeného na podporu a rozvoj komunitných aktivít a kultúry v obci.

Ako priblížil Roman Neradný, predseda občianskeho združenia (OZ) Banský Región – Terra Montanae, ktoré sa stará o Barborskú cestu, po otvorení ubytovne sa o 12.30 hod. začne turistický prechod ku kolibe pod Pustým hradom. Cestou sa účastníci zastavia pri ruinách Kostola Zjavenia Pána v areáli cintorína v Ostrej Lúke, ktorý podľa dochovaných záznamov zhorel v roku 1745. Členovia združenia Priaznivci Pustého hradu vyrozprávajú príbeh o Benátskom kupcovi pri jeho soche a pred kolibou slávnostne otvoria novú nabíjaciu stanicu na elektrobicykle, ktoré si účastníci podujatia môžu aj vyskúšať a previezť sa na Pustý hrad. Servírovať sa bude rytiersky guláš a narodeninová torta na oslavu desiateho výročia založenia OZ Banský Región – Terra Montanae, chýbať nebude ani kultúrny program.

Pre verejnosť je pripravený autobus z Banskej Bystrice na Ostrú Lúku. Spred budovy banky na Námestí slobody odchádza o 10.00 hod. a späť spred koliby o 17.00 hod. Jeho kapacita je obmedzená na 30 miest.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM