Jakub Forgács Kultúra

Pod Urpínom premietnu nový slovenský film: Uhádnete, čím je spojený s Bystricou?

Aj vy radi zhliadnete kvalitný film? A čo ak je ten film navyše slovenský? Ba čo viac, je priamo prepojený s naším mestom. Pozrite ako...

Ilustračný obrázok k článku Pod Urpínom premietnu nový slovenský film: Uhádnete, čím je spojený s Bystricou?
Zdroj: Dnes24.sk

Film Čistič režiséra Petra Bebjaka (Mesto tieňov, Marhuľový ostrov, Zlo) mal svetovú premiéru v októbri v hlavnej súťaži Medzinárodného filmového festivalu Varšava, po ktorom vstúpil aj do slovenských kín. Varšavské podujatie patrí do kategórie tzv. „áčkových“ festivalov, ktorých na svete nie sú ani dve desiatky a medzi ktoré sa zaraďujú aj prestížne festivaly v Cannes, Benátkach či Berlíne.

Festivalom kategórie „A“ je tiež festival Black Nights v estónskom Talline, ktorý film do svojho programu zaradil tiež a okrem neho ho zatiaľ stihli premietnuť v Luxemburgu, nemeckom Cottbuse, gruzínskom Tbilisi a indickom Chennai. Kameraman Martin Žiaran bol dokonca pred pár týždňami za prácu na filme odmenený národnou cenou Kamera 2015 pre najlepší výkon v kategórii celovečernej hranej tvorby.

Temnú mestskú drámu zo súčasnej Bratislavy príde do Banskej Bystrice osobne uviesť jej scenárista Peter Gašparík, absolvent štúdia scenáristiky na bratislavskej VŠMU aj na Fakulte dramatických umení Akadémii umení v Banskej Bystrici. V diskusii s divákmi po skončení filmu rád prezradí detaily o vzniku filmu, ale aj to, prečo zohralo jeho pôsobenie v Bystrici kľúčovú úlohu v naštartovaní jeho scenáristickej kariéry.

Čistič je príbehom samotára Tomáša, ktorého život tvorí striktné opakovanie rovnakých činností. Ako pracovník pohrebnej služby sa živí čistením miest, na ktorých skonali ľudia alebo domáce zvieratá. Jeho stereotypné dni naruší až nová záľuba, ktorú objaví, keď je okolnosťami prinútený zostať skrytý v dome zákazníkov aj po skončení svojej práce. Tomáš začína tajne sledovať životy pozostalých priamo z ich domácností a bizarnému koníčku prepadá čoraz viac a viac. Situácia sa mu vymkne spod kontroly, keď sa zamiluje a rozhodne odhaliť, aké tajomstvo skrýva jeho láska Kristína a jej pochybný starší brat. Neopozerané tváre Noëla Czuczora a Rebeky Polákovovej dopĺňajú v obsadení artovej drámy úspešné herečky Éva Bandor, Jana Oľhová, či herci Kamil Kollárik a Eugen Libezňuk.

Snímku Čistič premietne Filmový klub v Múzeu SNP v pondelok, 18. januáraa 2016 o 19:30. Po premietaní bude Peter Gašparík pripravený zodpovedať prípadné otázky v diskusii.

Čítajte tiež:

Víkend sa už blíži, je najvyšší čas sa rozhodnúť kam vyraziť: Desať super tipov pre Bystričanov

Máme sa naozaj na čo tešiť: Veľký prehľad TOP 30 podujatí v Bystrici v roku 2016

Zdroj a foto: D.N.A. Production

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM