Tlačové správy

Primátor Hriňovej Stano Horník: Inšpiráciu pre Slovensko hľadám v zahraničí

Stano Horník je známy ako vášnivý cestovateľ, no v prvom rade je primátorom Hriňovej. Cestuje na vlastnú päsť už od jeho študentských čias. Na cestách čerpá inšpiráciu ako pomôcť regiónom na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Hriňovej Stano Horník: Inšpiráciu pre Slovensko hľadám v zahraničí
Zdroj: Dnes24.sk

V rozhovore sa dozviete, kde čerpá trojka na kandidátke strany Šanca inšpiráciu, ako sa dostal k politike, prečo sa rozhodol kandidovať a či je pripravený na špinavú kampaň…

Podľa čoho si vyberáte krajiny, ktoré navštevujete?
V minulosti som si vyberal románsky svet kvôli jazykom, ktoré som študoval. Dnes ma lákajú skôr krajiny a regióny, ktoré svojim spôsobom takisto hľadajú svoje „miesto pod slnkom“ z pohľadu túžby stať sa turistickou destináciou. Kraje, ktoré sú zárukou autentických zážitkov. V poslednom období som mal to šťastie nazrieť s kolegami do Moldavska, pracovný program ma pravidelne privádza do Alsaska. Pred rokom sa mi podarilo nazrieť do Číny a v tomto roku nakrátko do Maroka.

Vraj vás práve cestovanie priviedlo aj k politike…
Nie je tajomstvom, že rád cestujem. Ale ešte radšej sa však vraciam domov. Od študentských čias sa cestovanie stalo pre mňa najlepším vyučovaním, zdrojom nových vedomostí a inšpirácie. Ako študent som mal to šťastie dostať sa na absolventskú stáž do Galície. Bolo pre mňa veľmi inšpiratívne poznať princípy fungovania dobre demokraticky riadenej komunity, práve takej ako je moje rodné mesto. V tom čase bola v Španielsku konjunktúra. Nebol problém stretnúť na ulici starostu a hoci ako cudzinec „Stanis, el checoslovaco“ sa dozvedieť o zámeroch samosprávy. Aj preto, hneď po povinnej vojenskej službe, som nastúpil ako učiteľ na základnú školu u nás doma a aj tým spôsobom odovzdať niečo naviac svojmu mestu. Odtiaľ bolo veľmi blízko k aktívnemu angažovaniu sa v komunálnej politike, prvým úspešným voľbám, práci v samospráve a k tomu čo robím dodnes.

Ak navštívite cudziu krajinu, máte už profesionálnu deformáciu a jednotlivé regióny porovnávate s tými našimi?
Samozrejme. Vždy hľadám, čo by sme si mohli v rámci zlepšenia fungovania komunity, mesta, rozvoja cestovného ruchu osvojiť.

Navštevujete často Alsasko. Čo má alsaský vidiek, čo nemáme my?
Nikdy by ma nenapadlo, že táto v minulosti často vojnami sužovaná krajina bude pre mňa takým zdrojom inšpirácie. Na vidieku ma doslova uchvacuje čistota tvarov pôvodnej architektúry v harmónii s tvarmi krajiny, cit pre detail, záplava kvetov a zelene. K tomu musíme priradiť rozmanitosť služieb pre návštevníkov regiónu. Iste, turizmus v dnešnom ponímaní tu trpezlivo budovali dlhé desaťročia. Na každé ročné obdobie tam našli osobitné produkty cestovného ruchu, zachytili domácich rekreantov aj cudzincov a svoje služby v spolupráci s obcami neustále zdokonaľujú aj vďaka tomu, že sa môžu spoľahnúť na dlhodobo priaznivú národnú legislatívu pre slobodné podnikanie farmárov, remeselníkov, živnostníkov. To sa samozrejme odrazilo na rodinnej tradíciu a životnej úrovni tamojších ľudí.

Podľa vás má Slovensko veľký potenciál v oblasti turizmu. Máte konkrétne nápady, akoby sa mu dalo pomôcť?
Potenciál je výnimočný, nápadov je mnoho. Aj preto sme najdôležitejšie z nich vložili do volebného programu našej mladej politickej strany. Veľa sa dá očakávať od zavedenia inštitútu rodinného podnikania, mikropodnikania, zjednodušenia a racionalizovania legislatívy pre drobných podnikateľov.

Po komunálnej politike sa chcete presadiť aj v tej veľkej, parlamentnej. Prečo ste sa rozhodli kandidovať?
Súčasní politici akoby zabudli na to najdôležitejšie, na občana. Som presvedčený, a vývoj vo všetkých postkomunistických krajinách to potvrdzuje, že spoločnosť dospela do ďalšieho štádia, keď to, čo sa tu dialo štvrťstoročie, ako presun majetku do rúk finančných elít, korupcia, nezamestnanosť, neriešené sociálne problémy, ľudia vnímajú omnoho citlivejšie. Preto ak nechceme, aby agendu tradičných politických strán prevzali extrémistické hnutia, potrebujeme urobiť sebareflexiu, pomenovať chyby, vymeniť vo vedení štátu politikov za skutočných odborníkov a začať robiť politiku s ľuďmi a pre ľudí.

Politika na Slovensku býva niekedy poriadne nevyberavá. Ste pripravený aj na špinavú kampaň?
Politika je už raz taká. Aj na Slovensku sa ju musíme naučiť robiť kultivovane. V samospráve som si zvykol, že ak svoju prácu robím poriadne, zákonite prichádzam do kolízie s ľuďmi, ktorí sledujú len vlastný prospech na úkor mesta a jeho obyvateľov.

Práve v týchto dňoch zažívam anonymné ataky na moju osobu na internete, nočné výlepy plagátov. Nedávno sme u nás v meste stúpili na otlak nečestným podnikateľom. Tiež sa aktivizuje detvianske podsvetie. Rozumiem, že prichádza strach, že by som ako verejne známa osoba mohol pritiahnuť masu voličov a narušiť tak hegemóniu vládnej strany v regióne. A s tým sú spojené obavy z popretŕhania finančných tokov a výhod od nominantov v štátnych inštitúciách, ktorí narábajú s verejnými prostriedkami.

Rovnako som dlhodobým kritikom župana Kotlebu a pomerov, ktoré zavládli v našom kraji po jeho zvolení. Hájim záujmy občanov kraja, ktorí sa po regionálnych voľbách stali rukojemníkmi extrémistov. (VIAC SI PREČÍTAJTE V BLOGU Paprče preč od Banskobystrického kraja)

Dôvodom posledných atakov mal byť aj náš nedávny postoj k riešeniu problému azylantov. Anonym zneužíva strach z imigrantov a spája ich s mojou osobou. Je klamstvo, ak niekto tvrdí, že strana Šanca chce zaplaviť krajinu imigrantmi. Ani netvrdíme, že kvóty sú jediným a najlepším riešením ich situácie. Len všade opakujeme, že je dôležité, aby Slovensko zostalo členom EÚ a NATO. A preto musíme riešiť krízu spoločne s EÚ a brať ohľad aj na ťažkú situáciu pár rodín, ktorí naozaj utekajú pred vojnou a istou smrťou. Počas vojen v Afganistane a Iraku naša krajina vybavila aj vyše 10-tisíc azylantov bez toho, aby to kohokoľvek vyrušovalo. Keď teraz hovoríme o stovkách, zrazu je z toho veľké haló. Šanca chce iba to, aby sa Slovensko správalo ľudsky a zodpovedne.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy. Jeho názory sa nemôžu spájať so stanoviskami a postavením siete portálov Global 24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM