Jakub Forgács Správy

Pred zvolenským cintorínom plastové dekorácie NEKÚPITE: Teší to mesto aj aktivistov

Plastové kytice, kahance so zvyškami vosku či iné doplnky napokon skončia na skládke, pretože materiály nie je možné recyklovať.

Ilustračný obrázok k článku Pred zvolenským cintorínom plastové dekorácie NEKÚPITE: Teší to mesto aj aktivistov
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Plastové kytice, plastové kahance, najnovšie dokonca elektronika v podobe sviečok či anjelov sú vyrobené z materiálov, ktoré nie je možné ďalej zhodnotiť. Aktivisti na to budú upozorňovať počas Sviatku všetkých svätých aj priamo na dvoch najväčších zvolenských cintorínoch. Informoval o tom Martin Svatuška, hovorca Mesta Zvolen.

Plastové dekorácie nekúpite

„Asi málokto z nás svoj príbytok prepĺňa ozdobami z lacno vyzerajúcich materiálov, je preto zvláštne, že to robíme našim blízkym na mieste ich posledného odpočinku. Nevyzerá to dobre, zaťažujeme životné prostredie a škodíme budúcim generáciám,“ hovorí Denisa Záchenská, aktivistka z občianskeho združenia Očami prírody a dodáva: „Rozumieme, že ľudia si chcú uctiť svojich blízkych zosnulých aj niečím materiálnym a nesporíme to. Nabádame však na zamyslenie nad množstvom a kvalitou použitých materiálov. O tom, čo je možné triediť a čo už nie, budeme s ľuďmi hovoriť počas Dušičiek priamo na cintorínoch v Môťovej a na Zlatom potoku.“

Ľudia sa totiž neraz mylne domnievajú, že použitú plastovú kyticu hodia do nádoby na separovaný odpad a uľahčia tým prírode. Ide o veľký omyl. Plastové kytice, kahance so zvyškami vosku či iné doplnky napokon skončia na skládke, pretože materiály nie je možné recyklovať. „Vieme o tom a postupnými krokmi chceme prispieť k zlepšeniu situácie. Preto sme už niekoľko týždňov pred sviatkami začali informovať ľudí o problematike odpadu na cintorínoch. Sme vďační za pozitívnu odozvu, pridali sa dokonca predajcovia priamo pred našim najväčším cintorínom – plastové dekorácie u nich tento rok nenájdete,“ informoval zvolenský primátor Vladimír Maňka.

Aj mnohí odborníci v oblasti dizajnu podľa slov Svatušku hovoria, že vhodne zvolená farba črepníkového kvetu, veniec zo šišiek a pár sviečok z včelieho vosku môžu na hroboch ukázať štýlovo. Nie je dôvod zničiť tento obraz akoukoľvek nepotrebnou „umelinou“. Aktivisti dodávajú, že takéto sviečky zhoria bez výraznejšieho poškodzovania životného prostredia. So šiškami či čečinou si príroda poradí sama, prípadne ich spoločne s odkvitnutou kvetinovou výzdobou môžeme vložiť do nádoby na biologický odpad. Takáto príjemná výzdoba preto nijak výrazne nezaťaží prírodu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM