Jakub Forgács Rôzne Správy

Horehronie predstavilo novú ATRAKCIU: Historický vagón s interaktívnym prvkom, FOTO

Slávnostnú chvíľu na Horehroní využili aj na predstavenie ďalších atraktívnych projektov. Na čo sa môžu tešiť návštevníci?

Ilustračný obrázok k článku Horehronie predstavilo novú ATRAKCIU: Historický vagón s interaktívnym prvkom, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Región Horehronie

Čiernohronská železnica (ČHŽ) vo štvrtok oslávila významné výročie, a to 40 rokov od príchodu prvých dobrovoľníkov z Československa, ktorí svojou odvahou a odhodlaním pomohli zachrániť vzácny historický a technický unikát pre ďalšie generácie. „V tento deň sme sa tu spolu zišli aj pri príležitosti slávnostného predstavenia renovovaného historického vagóna s interaktívnym prvkom a zároveň jeho zavedenia do každodennej prevádzky,“ uviedla marketingová koordinátorka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Horehronie Žofia Koštialová.

Kreatívny dizajn

Renovácia, ako aj modernizácia historického vagóna je výsledkom projektu podporeného Rozvojovou agentúrou BBSK, n.o. finančným príspevkom vo výške 6 750 eur, z celkovej sumy 7 500 eur. „Spomínaný vagón prešiel kompletnou renováciou ako exteriéru, tak aj interiéru, za účelom skvalitnenia služieb a zvýšenia komfortu svojich návštevníkov, ktorých návštevnosť z roka na rok narastá. Súčasťou vybavenosti interiéru historického vagóna je aj interaktívny panel obsahujúci personalizované prvky Čiernohronskej železnice,“ vysvetlila Koštialová so slovami, že jeho primárnou úlohou je hravým a pútavým spôsobom vzdelávať deti v oblasti železničnej tematiky, ako aj prepájať históriu s modernými technológiami.

„Renovácia si vyžadovala dodržať správny technologický postup zabezpečený odbornou firmou, aby nedošlo k poškodeniu príp. znehodnoteniu osobného vagóna, ktorý na železnici slúži na prepravu cestujúcich. Po otryskaní vozňa a odstránení starého náteru bolo nutné ošetriť jednotlivé časti vozňa, následne sa špeciálnou technikou aplikovala antikorózna farba. Vo vagóne sme pre deti umiestnili panel s mapou Čiernohronskej železnice. Kreatívny dizajn mapy aj ilustrácie boli vytvorené verne so skutočnosťou a veríme, že aj týmto spôsobom našim najmenším návštevníkom spríjemníme jazdu vláčikom," upresňuje Aleš Bílek, riaditeľ ČHŽ.

Mimoriadny vlak

"S ohľadom na udržateľnosť, ale aj návratnosť investície, považujeme za strategické investovať práve do renovácie historických vagónov, nakoľko zvyšujúcou sa návštevnosťou zo strany cestujúcich, dochádza k ich opotrebovaniu. Vagóny jazda počas sezóny denne a je potrebné si uvedomiť, že sú nenahraditeľnou súčasťou zážitku z jazdy historickým vlakom,“ uviedla výkonná riaditeľka OOCR Región Horehronie, Petra Ridzoňová Hlásniková.

Oslavy začali na hlavnej stanici Čiernohronskej železnice, odkiaľ bol vypravený mimoriadny vlak, ktorí všetkých záujemcov odviezol na zastávku Sv. Ján so sídlom v Hrončianskej doline, kde pokračoval pripravený sprievodný program.

Viac o ďalších projektov, ktoré boli podporené Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Renovovaný vagón Čiernohronskej železnice
5
Galéria
Zdroj: Región Horehronie
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM