Kultúra

Horehronie ožije FOLKLÓROM a TRADÍCIAMI: Očakáva sa až 5-tisíc návštevníkov

Na festivale vystúpi okolo tisíc účinkujúcich. Hotely či penzióny v Heľpe a v susedných dedinách sú už rok dopredu rezervované.

Ilustračný obrázok k článku Horehronie ožije FOLKLÓROM a TRADÍCIAMI: Očakáva sa až 5-tisíc návštevníkov
Zdroj: TASR/Dušan Hein

O týždeň bude žiť horehronská obec Heľpa jedným z najstarších a najvýznamnejších folklórnych festivalov na Slovensku, ktorý odštartuje tohtoročnú sezónu týchto podujatí v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK). Horehronské dni spevu a tanca sa konajú 23. až 25. júna a prípravy na ich 57. ročník sú v dedine s 2460 obyvateľmi v plnom prúde.

Tradičná výzdoba aj dobroty

„Festivalom žije celá obec. Obyvatelia si upravujú nádvoria, pripravujú výzdobu do okien a my zasa amfiteáter, aby bolo všetko v poriadku. Vynovili sme javisko, upravili hľadisko, takže verím, že návštevníci prídu v čo najväčšom počte. Dúfam, že ochutnajú aj našu tradičnú kuchyňu,“ konštatoval pre TASR starosta Heľpy Miroslav Lilko. Tou sú heľpianske guľky, graple, kapustníky, v ich reči kapusťaniky, prekladance s klobásou, myši či pirohy s bryndzou.

Na festivale vystúpi okolo tisíc účinkujúcich a vychádzajúc z minulých ročníkov sa očakáva zhruba 5-tisíc návštevníkov. Podľa starostu každoročne býva s ubytovaním problém, keďže hotely či penzióny v Heľpe a v susedných dedinách sú už rok dopredu rezervované. Obec preto do budúcna počíta s vybudovaním stanového mestečka priamo v areáli amfiteátra. Plánuje odkúpiť pozemky pod ním a urobiť toalety i sprchy. „Plány máme veľké, len financie obmedzené,“ poznamenal Lilko s tým, že investovať treba aj do strechy amfiteátra a rozšírenia hľadiska.

Viac o možnostiach dopravy a parkovaní sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM