Jakub Forgács Správy

Novinka v bystrickej nemocnici: Túto technológiu používa ako prvá na Slovensku, FOTO

Meranie teploty doteraz vykonával službukonajúci personál ručne, čím sa musel k pacientovi priblížiť. Odteraz bude tento úkon vykonávať miesto personálu hybridná termo kamera.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v bystrickej nemocnici: Túto technológiu používa ako prvá na Slovensku, FOTO
5
Galéria

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta Banská Bystrica bude od 24. apríla 2020 počas trvania pandémie merať teplotu pacientom prichádzajúcim na urgentný príjem, ako v prvej nemocnici v SR, nová hybridná termo kamera. Informovala o tom hovorkyňa nemocnica Ružena Maťašeje.

Nahradí personál

V čase pandémie koronavírusu, pacienti prichádzajúci na vyšetrenie na urgentný príjem musia pred vstupom do nemocnice absolvovať v triediacom stane vstupné vyšetrenie, ktorým sa identifikuje riziko ich nakazenia. Zvýšená teplota je jedným z príznakov ochorenia Covid – 19 a jej meranie je súčasťou zisťovania epidemiologickej anamnézy. Pacient, u ktorého je podozrenie na ochorenie, musí byť na urgentnom príjme ošetrený v izolovaných priestoroch, aby neboli ohrození ostatní pacienti

„Meranie teploty doteraz vykonával službukonajúci personál ručne, čím sa musel k pacientovi priblížiť pod úroveň bezpečnostnej vzdialenosti. Odteraz bude tento úkon vykonávať miesto personálu termo kamera, ktorá ich na rizikového pacienta zvukovo aj svetelne upozorní,“ uviedla Maťašeje.

Viac osôb naraz

Ako ďalej spomenula, hlavnou výhodou tejto technológie je zvýšenie bezpečnosti personálu aj ostatných pacientov a zrýchlenie vstupného vyšetrenia, pretože termo kamera na monitore zobrazuje všetkých ľudí v zábere, a nad každým človekom svieti jeho teplota. Takto dokážu zamestnanci rozoznať človeka s vyššou teplotou aj medzi viacerými osobami.

Systém nemocnica získala darom. „Počas aktuálnej epidemiologickej situácie, bude možnosť zabezpečiť zdanlivo jednoduchý úkon, akým je meranie teploty, s pomocou snímania na diaľku pre nemocnicu veľkým benefitom. Vážime si, že počas zložitého obdobia sa prejavuje obrovská súdržnosť nielen medzi jednotlivcami, ale aj na úrovni organizácií a súkromných spoločností. Úprimne ďakujeme za tento dar, ktorý je pre nás o to cennejší, že nám ním prejavili solidaritu Banskobystričania, teda firmy pôsobiace v našom meste,“ zdôraznil Milan Urbáni, medicínsky riaditeľ nemocnice.

Výhody darovaného systém:

  • Okamžité  upozornenie, že daný človek prekročil maximálne tolerovanú teplotu
  • Vysoká rýchlosť merania teploty
  • Súčasná detekcia viacerých osôb
  • Meranie bez kontaktu obsluhy
  • Detekcia tváre s rúškom/ bez rúška
  • Možnosť rozšírenia systému o automatické ovládanie dverí. Zvýšená teplota u pacienta = zatvorenie elektrických, posuvných dverí.
V OBRAZOCH: Teplotu bude rizikovým pacientom merať hybridná termo kamera
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM