Aktualizované Správy

V Bystrici testujú vo veľkom: Všetkých zamestnancov zariadení sociálnych služieb, FOTO

Začalo sa s testovaním všetkých zamestnancov zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, vrátane terénnych pracovníkov a opatrovateliek.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici testujú vo veľkom: Všetkých zamestnancov zariadení sociálnych služieb, FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR

Mesto pod Urpínom začalo vo štvrtok s testovaním na ochorenie COVID-19 u všetkých zamestnancov zariadení sociálnych služieb v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, a to aj vrátane terénnych pracovníkov a opatrovateliek. Dohodol sa na tom banskobystrický primátor Ján Nosko so spoločnosťou Medirex, ktorá zabezpečuje testovanie bezplatne prostredníctvom mobilných odberových zariadení na troch miestach.

Otestujú stovky ľudí

Otestovaných má byť celkom 241 zamestnancov zariadení, ktoré spadajú pod oddelenie služieb dlhodobej starostlivosti a oddelenie sociálnej a krízovej intervencie odboru sociálnych vecí Mestského úradu v Banskej Bystrici.

Ide o pracovníkov zariadení pre seniorov Jeseň a KOMUCE, ako i Strediska sociálnych služieb a mestských detských jaslí či zamestnancov núdzového bývania pre rodiny s deťmi, nízkoprahových centier alebo opatrovateľky Agentúry sociálnych služieb.

„Nečakáme, prichádzame s vlastnou iniciatívou. Zdravie zamestnancov, ktorí sú v kontakte s najzraniteľnej­šími skupinami obyvateľstva, je pre nás dôležité. Týmto preventívnym vyšetrením chceme predísť situáciám, ktoré boli nedávno medializované v iných mestách. V našom záujme je zistiť skutočný stav, eliminovať prípadné ložiská možného výskytu ochorenia COVID-19 a podľa výsledkov preventívne zrealizovať ďalšie opatrenia,“ zdôraznil Nosko.

Stačia tri minúty

Jedno testovanie trvá približne tri minúty a ako doplnila vedúca oddelenia služieb dlhodobej starostlivosti magistrátu Beata Styková, všetci dostali podrobné pokyny, ktorými sa musia riadiť. Minimálne dve hodiny pred odberom nemôžu jesť a piť, fajčiť, používať kvapky alebo spreje do nosa či hrdla a podobne.

„Po ukončení vyšetrenia zašle spoločnosť report o počte pozitívnych a negatívnych testov, avšak anonymne, bez uvedenia mena konkrétnej osoby z dôvodu dodržania potrebnej legislatívy a GDPR. V prípade, že niektorému zo zamestnancov vyjde pozitívny test, podnikneme potrebné kroky v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, medzi ktoré patrí najmä zatvorenie zariadenia, v ktorom pracuje, a ďalšie potrebné hygienicko-epidemiologické opatrenia. Ak pôjde o opatrovateľku, ktorá chodí do domácnosti k seniorom, budeme postupovať štandardným spôsobom. Ona, jej blízki a známi, s ktorými bola v posledných dňoch v kontakte, zostanú v domácej karanténe,“ konštatovala Ivana Kružliaková, vedúca odboru sociálnych vecí.

Ako prebieha testovanie zamestnancov zariadení sociálnych služieb na Uhlisku v Banskej Bystrici, si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Testovanie zamestnancov zariadení sociálnych služieb v Bystrici
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM