Jakub Forgács Správy

Ministerstvo zverejnilo fakty: Zamestnankyňa bystrického MsÚ nezomrela kvôli očkovaniu

Mnohí ľudia na sociálnych sieťach spájali úmrtie zamestnankyne mestského úradu s očkovaním. Čo ukázala pitva?

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo zverejnilo fakty: Zamestnankyňa bystrického MsÚ nezomrela kvôli očkovaniu
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Zamestnankyňa Mestského úradu v Banskej Bystrici nezomrela kvôli očkovaniu, mala Covid-19. Na svojej facebookovej stránke o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Nakazila sa koronavírusom

„56-ročná zamestnankyňa mestského úradu v Banskej Bystrici bola 8.1. očkovaná proti Covidu-19 v nemocnici v Banskej Bystrici. Očkovaná bola preto, lebo prichádzala do kontaktu s klientami a zamestnancami domovov sociálnych služieb,“ uvádza MZ SR.

„Následne sa nakazila koronavírusom a 27.1. zomrela,“ píše sa na stránke

Účinnosť prvej dávky vakcíny od Pfizer/BioNTech je podľa slov MZ SR na úrovni 52 percent, preto je možné sa nakaziť aj po prvom očkovaní. Po podaní druhej dávky vakcíny účinnosť stúpne na 95 percent.

„Podľa riaditeľa sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michala Palkoviča nariadená pitva nepreukázala súvis medzi očkovaním a dôvodom úmrtia a predbežne tento súvis vylučuje,“ uviedlo ďalej MZ SR.

Ako dodáva, na jednoznačné preukázanie toho, či bol Covid-19 prvotnou príčinou úmrtia, alebo bude toto úmrtie evidované ako „v súvislosti s Covidom-19“, musia prebehnúť ďalšie vyšetrenia a histopatologické analýzy.

Výzva ministerstva

„O všetkých hlásených vedľajších účinkoch pravidelne informujeme a sú poctivo skúmané. Je dôležité rozlišovať medzi zdravotnými ťažkosťami, ku ktorým príde v čase po podaní vakcíny, ale so samotným očkovaním vôbec nesúvisia a zdravotnými ťažkosťami, pri ktorých sa skutočne potvrdí súvis s očkovaním,“ píše sa na stránke MZ SR.

„Prosíme vás, nešírte neoverené informácie o očkovaní, v podobných prípadoch je dôležité počkať na pitvu a podrobnejšiu analýzu,“ vyzýva ľudí.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Očkovacie centrá v Banskobystrickom kraji
6
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM