Správy

Knihy dostanú v Bystrici druhú šancu: Knižný JARMOK ponúkne tisíce titulov

Ľudia vlastnia doma knižky, ktoré sú mnohokrát prečítané a viaceré z nich sa už kúpiť nedajú. Môžu sa však objaviť na špeciálnom jarmoku.

Ilustračný obrázok k článku Knihy dostanú v Bystrici druhú šancu: Knižný JARMOK ponúkne tisíce titulov
9
Galéria
Zdroj: archív Pod krídlami anjelov

Už po štvrtý raz sa 20. apríla v Banskej Bystrici uskutoční charitatívne podujatie Knižný jarmok, kde si môžu záujemcovia za symbolický poplatok zakúpiť knihy, ktoré poskytli darom ich majitelia. Vyzbieranými peniazmi organizátori podporia ľudí v ťažkých životných situáciách a zdravotne znevýhodnených ako aj plánované vianočné projekty.

Druhá šanca pre knihy

„Ľudia vlastnia doma knižky, ktoré sú mnohokrát prečítané a viaceré z nich sa už kúpiť nedajú. Ich úloha sa skončila, lebo dnešná mládež nemá až taký pozitívny vzťah ku knihám. Mnohým by však mohli ešte odovzdať svoje posolstvo,“ uviedla jedna z hlavných organizátoriek akcie, mestská poslankyňa Erika Karová.

Podľa nej každým rokom záujem stúpa, knihy od darcov tešia nielen najmenších čitateľov, ale svoje obľúbené tituly si na jarmoku nájdu všetci milovníci kníh.

„Minulý rok mnohí čakali aj polhodinu pred otvorením, aby našli najlepšie tituly. Veríme, že tak ako vlani, aj teraz si budú môcť vybrať z vyše 10-tisíc kníh rôznych žánrov, ako romány, sci-fi, rozprávkové, encyklopédie, kuchárske, ezoterické, historické, cudzojazyčné, odborné, slovníky či beletria,“ doplnila Karová.

S pomocou dobrovoľníkov

Ako tiež zdôraznila, tento projekt je výnimočný, keďže spája ľudí, dobrovoľníkov a vytvára nové putá i priateľstvá, ale aj časovo náročný. Knihy musia zbierať zo zberných miest, potom triediť podľa žánrov a nakoniec ponosiť a povykladať. Vďaka tímu dobrovoľníkov sa im to však darí. Knihy začali zbierať v týchto dňoch.

„V predchádza­júcich ročníkoch sa nám podarilo vyzbierať financie pre občianske združenie Spoločnosť na pomoc ľudí s autizmom, pomohli sme aj deťom na onkológii, minulý rok sme vďaka výťažku z podujatia zorganizovali tábor pre deti z rodín v ťažkej životnej situácii v Ľubietovej a na Králikoch,“ dodala Karová.

Knihy, ktoré v uplynulých ročníkoch po jarmoku zostali, venovali do Rooseveltovej nemocnice, krízových centier, knižnice, do domova sociálnych služieb a tiež do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Knižný jarmok 2022
9
Galéria
Zdroj: archív Pod krídlami anjelov
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM