Jakub Forgács Rôzne Správy

Jedinečná suvenírová bankovka spätá s Bystricou: Aha, čo bude vyobrazovať

Patríte k zberateľom euro suvenírových bankoviek alebo histórie nášho mesta? Potom rozhodne čítajte ďalej!

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná suvenírová bankovka spätá s Bystricou: Aha, čo bude vyobrazovať
2
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Pred 525. rokmi bola v roku 1495 založená Thurzovsko-Fuggerovská spoločnosť so sídlom v Banskej Bystrici, ktorej základom bol Banskobystrický mediarsky podnik (Neusohler Kupferhandel). Spoločnosť sa stala najväčšou obchodnou spoločnosťou svojho druhu na svete.

Medená ruda vyťažená v Španej Doline a Ľubietovej patrila medzi najkvalitnejšie a vyvážala sa do celej Európy aj sveta. V tejto dobe meď z územia Slovenska ovládla svet. Najvýznamnejšou zložkou podniku sa stal finalizačný závod Medený hámor v Banskej Bystrici, kde sa vyrábali rôzne polotovary a predmety dennej potreby ako medené plechy, hrnce a kotly, ktoré sa priamo tu vykúvali.

„Prácu v Medenom hámri zachytil významný slovenský maliar Dominik Skutecký ,a preto sa jeden z jeho obrazov stal aj motívom 0 euro suvenírovej bankovky, ktorá pripomína toto výročie,“ uvádza to EuroSouvenir ČeskoSlovensko na svojej facebookovej stránke.

Ako ďalej informuje EuroSouvenir ČeskoSlovensko, náklad bude 10 000 ks (5000 ks starý dizajn, 4000 ks nový dizajn, 1000 ks nový dizajn s prítlačou anniversary)

Cena za jeden kus bude 3 eur. Euro suvenírové bankovky sa budú dať kúpiť v Informačnom centre Banská Bystrica, (Námestie SNP, autobusová stanica TERMINÁL), no termín predaja je podľa slov EuroSouvenir ČeskoSlovensko ešte v príprave.

Spomínané euro suvenírové bankovky si môžete pozrieť v priloženej galérii!

Titul. foto: ilustračné

Skuteckého obraz sa stal motívom 0 euro suvenírovej bankovky
2
Galéria
Zdroj: Euro Souvenir Slovensko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM