Správy Samospráva

Dôsledky ničivej búrky v Bystrici: Uzatvorili park i niekoľko cintorínov

Banskobystričanov žiada mesto o trpezlivosť, škody odstraňuje priebežne, podľa dôležitosti.

Ilustračný obrázok k článku Dôsledky ničivej búrky v Bystrici: Uzatvorili park i niekoľko cintorínov
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Silná búrka sprevádzaná intenzívnym nárazovým vetrom, ktorá sa okolo polnoci prehnala Banskou Bystricou, spôsobila rozsiahle materiálne škody. Ako v utorok popoludní, po ďalšom zasadnutí krízového štábu, mesto uviedlo, poškodené trolejové vedenie v smere do Rooseveltovej nemocnice a mestskej časti Kremnička je už opravené a sfunkčnené. Trolejbusy tak jazdia na všetkých linkách bez obmedzení. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

Uzatvorili park aj cintoríny

„Sprejazdnené sú všetky cesty a chodníky. Postupne sa mestské dodávateľské spoločnosti postarajú o dočistenie miestnych komunikácií od konárov, lístia a iného nánosu po silnom vetre. Banskobystričanov žiadame o trpezlivosť, škody odstraňujeme priebežne, podľa dôležitosti,“ dodala Marhefková.

Mesto od utorka vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Z dôvodu bezpečnosti musel byť uzatvorený mestský park na Tajovského ulici a viaceré cintoríny. Magistrát ľudí vyzýva, aby ich v najbližších dňoch nenavštevovali, keďže je potrebné odstrániť popadané stromy, ďalšie desiatky ošetriť a stabilizovať.

Ďalšie aktuálne správy

Pomoc z viacerých smerov

„Aktuálne evidujeme do 200 podnetov a ďalšie neustále prichádzajú, preto sa snažíme nastaviť plán priorít. Pracovníci ZAaRES, príslušníci mestskej polície, dodávateľské spoločnosti mesta i ďalší zamestnanci mestského úradu sú v teréne, preverujú všetky požiadavky, koordinujú prácu s hasičmi a najproblematic­kejšie veci postupne odstraňujú,“ konštatoval primátor Ján Nosko.

Od skorého rána podávajú pomocnú ruku obyvateľom i zamestnanci Podniku medzitrhu práce. Mesto zakúpilo materiál a plachty, ktorými spolu s hasičmi pomáha obyvateľom v najviac zasiahnutých lokalitách prekrývať odtrhnuté strechy. Oddelenie odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev pristavilo v mestských častiach veľkokapacitné kontajnery na zber odpadu.

V súvislosti s mimoriadnou situáciou nasadí vlastné kapacity aj Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý zabezpečí čistenie a odstráni poškodené stromy v intraviláne mes­ta.

Zábery následkov vyčíňania nočnej búrky v Mestskom parku nájdete v priloženej fotogalérii a videu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: Nočná smršť v Mestskom parku vyvracala celé stromy
15
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM