Jakub Forgács Správy

Čo všetko zažili Bystričania v Mestskom parku? Spoznajte PRÍBEHY minulosti

Potulky mestom sa zamerajú na bystrický park. Spolu so sprievodkyňou Lýdiou Búlikovou objavia návštevníci príjemné zákutia parku a dozvedia sa zaujímavosti o jeho minulosti.

Ilustračný obrázok k článku Čo všetko zažili Bystričania v Mestskom parku? Spoznajte PRÍBEHY minulosti
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Banská Bystrica v procese príprav projektu revitalizácie Mestského parku na Tajovského ulici, ktorý realizuje spolu s partnermi participatívnym spôsobom, organizuje viacero aktivít. Jednou z nich je výzva, aby obyvatelia poskytli prípravnému tímu historické, archívne súkromné alebo zdedené fotografie, kresby či príbehy o vzniku parku a jeho vývojových etapách, ako kedysi fungoval, kto sa v ňom stretával, na čo slúžil, a čo všetko za viac ako 150 rokov od samotného založenia „zažil“. Ďalšou informačno-vzdelávacou aktivitou bude tradičné podujatie Potulky mestom, ktoré sa uskutoční v nedeľu, 20. marca 2022 o 14.00 hod. práve v mestskom parku. Informovala o tom Dominika Adamovičová, hovorkyňa primátora.

„Vítané sú všetky vekové kategórie. Vstup je bezplatný,“ uviedla Adamovičová.

Zaujímavosti z minulosti

Spolu so sprievodkyňou Lýdiou Búlikovou objavia všetci návštevníci príjemné zákutia parku a dozvedia sa zaujímavosti o jeho minulosti. "Pôjde o netradičné Potulky mestom, pretože moje rozprávanie o histórii a vzniku parku, udalostiach, ktoré sa v ňom a v blízkom okolí odohrali, chcem orientovať len na približne 30 minút. Následne plánujem urobiť hry pre deti a dospelých zážitkovou formou. Park je na to ako stvorený. Podľa rôznych indícií budú musieť hľadať jednotlivé súčasti parku, ktoré sa v ňom nachádzajú a sú s ním späté od nepamäti.Všetkých srdečne pozývam,“ hovorí Bulíková.

Prípravný tím participatívneho procesu v projekte revitalizácie mestského parku sa aj prostredníctvom príbehov „Staro-Bystričanov“ dozvedá o minulosti tohto miesta. Málokto vie, že kedysi sa v parku hrávali na malých objaviteľov aj škôlkari z blízkej materskej školy. Učiteľky im zvykli igelitové vrecká s vlastnoručne vyrobenými mini-hračkami ukrývať do záhonov s nízkym porastom, ktoré mali potom hľadať. Všetky príbehy Banskobystričaniek a Banskobystričanov postupne pribúdajú na webe mesta: http://shorturl.at/cqFIR.

„Tešíme sa, že skôr narodení Bystričania nám odovzdávajú svoje spomienky, vďaka ktorým môžeme spoznať ducha mestského parku aj z čias minulých. Zároveň sa tešíme, že sa budeme môcť o parku veľa dozvedieť aj prostredníctvom podujatia Potulky mestom. Veríme, že tak získame inšpiratívne informácie, a že sa naladíme na ďalšie participatívne aktivity, ktoré pre obyvateľov v projekte jeho obnovy pripravujeme,“ dopĺňa Soňa Kariková, koordinátorka pre participáciu a otvorené vládnutie MsÚ v Banskej Bystrici.

Máte aj vy zážitky?

Pripomíname, že ak sa chcete podeliť o zážitky súvisiace s históriou Mestského parku na Tajovského ulici v Banskej Bystrici aj vy, posielajte ich e-mailom na ic@banskabystrica.sk, poštou na adresu: Informačné centrum, Námestie SNP 1, alebo osobným doručením do Informačného centra v priestoroch Radnice na Námestí SNP 1.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM