Jakub Forgács Rôzne

Bystričania obišli na bicykloch viac ako celú zemeguľu: Najlepší najazdili do práce stovky kilometrov

Tak tomu sa povie parádny výkon! Banskobystričania opäť vymenili autá za bicykle a vybrali sa do práce na dvoch kolesách. Pozrite sa, koľko spoločne našliapali do pedálov.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania obišli na bicykloch viac ako celú zemeguľu: Najlepší najazdili do práce stovky kilometrov
Zdroj: Dnes24.sk

Kampaň Do práce na bicykli, ktorá počas mája prebiehala v banskobystrických uliciach, už pozná konečné výsledky. Zamestnanci lokálnych firiem a organizácií najazdili na dvoch kolesách 47 701 kilometrov, čím mestu aj planéte ušetrili 12 137 kilogramov nevyprodukovaného CO2. V rámci Slovenska sa tak v súťaži zaradili na najvyššie priečky.

Do ulíc vyrazilo 95 tímov

Do práce na bicykli jazdilo v Banskej Bystrici 302 súťažiacich v 95 tímoch. Svojou účasťou chceli upozorniť vedenie mesta na potrebu rozvoja cyklistickej infraštruktúry v meste a zamestnávateľov na potrebu vytvárania vhodných podmienok pre cyklistov na pracoviskách. Zároveň sa snažili ostatným Bystričanom ukázať, že bicykel môže byť pre mnohých obyvateľov ideálnym spôsobom pri dochádzaní do práce, či už zo zdravotného, ekonomického, alebo dokonca časového hľadiska. Počas mája sa im nakoniec podarilo najazdiť bezmála toľko kilometrov, koľko má obvod Zeme.

Najlepšie tímy aj jednotlivci boli ocenení na slávnostnom vyhodnotení kampane na Námestí SNP za účasti primátora mesta Jána Noska, národného cyklokoordinátora Petra Klučku a riaditeľa nadácie Ekopolis Petra Medveďa. Najviac kilometrov najazdil počas mája tím CykloBután (2487,68 km), najlepším jednotlivcom bola Veronika Rojíčková (1112,39 km). Spomedzi zamestnávateľov bol najaktívnejším ORANGE Slovensko, ktorého zamestnanci zostavili až sedem tímov. Ceny sa rozdali v celkovo ôsmich kategóriách, pričom hlavnými lákadlami boli tento rok bicykel a tablet, ktoré získali vyžrebovaní súťažiaci, ktorí absolvovali minimálne 25 jázd počas mesiaca na bicykli.

Zapojených 55 miest

V rámci Slovenska sa do kampane zapojilo 55 miest, 916 tímov a 2861 súťažiacich. V silnej konkurencii sa Banskej Bystrici podarilo umiestniť vo väčšine hodnotených kategórií na popredných miestach. V celkovom počte najazdených kilometrov ju predbehla len Bratislava (84 115 km), v dôležitej kategórii kilometrov prepočítaných na počet obyvateľov iba Svit a Piešťany.

Zamestnanci zo Slovenska absolvovali 60 248 ciest do práce na bicykli a najazdili 372 044 kilometrov. Vďaka tomu sa do ovzdušia nedostalo 93 011 kilogramov CO2 a iných škodlivín v porovnaní s cestou autom, čím súťažiaci prispeli k zlepšeniu ovzdušia v našich mestách.

Čítajte tiež:

Tour okolo Slovenska: Kedy pelotón cyklistov presviští cez naše mesto?

Foto: Martin Dubovský

FOTO: Bystričania vymenili svoje autá za bicykle
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM