Jakub Forgács Iné športy

Celonárodný projekt zaujal nad očakávania: Bystričania vyrazia do práce na bicykli v rekordnom počte

Tak takéto čísla neočakávali ani samotní organizátori! Do obľúbeného projektu Do práce na bicykli sa v Banskej Bystrici prihlásili desiatky tímov a stovky súťažiacich.

Ilustračný obrázok k článku Celonárodný projekt zaujal nad očakávania: Bystričania vyrazia do práce na bicykli v rekordnom počte
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Celonárodný projekt Do práce na bicykli sa vo svojom 2. ročníku stretol u banskobystrickej verejnosti s veľkým ohlasom. Po uzavretí registrácie organizátori napočítali až 95 prihlásených tímov a 302 súťažiacich, ktorí budú v máji jazdiť do práce na dvoch kolesách.

Výsledné čísla prevýšili očakávania

  Oproti minulému roku, kedy sa kampane zúčastnilo 59 tímov a 182 súťažiacich, ide o výrazný nárast. Prispela k nemu aj nová webová stránka projektu, prostredníctvom ktorej sa mohli prihlasovať jednotlivé tímy zamestnancov. Ako hovorí jedna z organizátorov Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy, výsledné čísla sú vyššie ako očakávali. “Tento ročník sme sa sústredili predovšetkým na technické záležitosti projektu, novú internetovú stránku a jej funkčnosť. Propagácii projektu sme preto nevenovali až takú pozornosť, ako by sme si možno predstavovali. Výsledok nás preto príjemne prekvapil a chceme sa poďakovať všetkým, ktorí sa do súťaže prihlásili,“ povedala.

Evidenciu jázd do práce a z práce si budú počas mája robiť samotní účastníci prostredníctvom spomínanej webovej stránky. Na nej okrem celkového počtu kilometrov, ktoré najazdili na bicykli, budú mať možnosť porovnať sa s ďalšími banskobystrickými tímami či sledovať množstvo CO2, ktoré jazdou na dvoch kolesách ušetrili v porovnaní s autom.

„Je dôležité, aby súťažiaci zadávali údaje o svojich cestách poctivo, aby boli údaje čo najpresnejšie. Veríme, že nikto nebude svoje čísla umelo zvyšovať. Dúfame, že najlepším kontrolórom bude svedomie každého účastníka,“ konštatuje Andrea Štulajterová.

Cenou nový bicykel

Okrem motivačného rozmeru propagujúceho jazdu do práce na bicykli má však kampaň aj súťažný charakter. Pre každého účastníka totiž Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja zabezpečilo tričká a v samotnej Banskej Bystrici majú súťažiaci možnosť vyhrať aj atraktívne ceny. Tie budú určené pre tím či jednotlivcov, ktorí do práce na bicykli najazdia najviac kilometrov, ale hlavne pre všetkých účastníkov, ktorí počas mesiaca absolvujú minimálne 2/3 jázd do práce a z práce na dvoch kolesách. „Z nich vyžrebujeme aj víťaza hlavnej ceny, ktorou bude tento rok opäť nový bicykel. Okrem neho však na súťažiacich čakajú aj cyklistické prilby či dokonca tablet. Lokálne firmy nám už tradične s cenami veľmi pomohli,“ hovorí Štulajterová.

Projekt na podporu nemotorovej dopravy v mestách Do práce na bicykli bol realizovaný od roku 2012 v Banskej Bystrici, minulý rok sa uskutočnil jeho prvý celoslovenský ročník. Počas neho sa Banskobystričanom podarilo najazdiť celkovo 27 381 kilometrov, čím nevyprodukovali 6 845 kilogramov CO2. Slávnostné odštartovanie súťaže a odovzdanie súťažných tričiek prihláseným cyklistom sa uskutoční v pondelok 4. mája o 17:00 na Medokýši pri plavárni za účasti primátora mesta Jána Noska.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM