Správy Samospráva

Bystričania môžu prispieť k rozvoju mesta: Záujem rastie, čo však treba riešiť?

Mesto Banská Bystrica bolo zaradené medzi 56 samospráv, ktoré sú združené v Iniciatíve Partnerstva pre otvorené vládnutie. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Bystričania môžu prispieť k rozvoju mesta: Záujem rastie, čo však treba riešiť?
Zdroj: Záhradnícke a rekreačné služby

Mesto Banská Bystrica sa ešte v minulom roku zapojilo do programu Partnerstva pre otvorené vládnutie (Open Government Partnership Local, tzv. OGP Local 2020) spolu s organizáciami – Interaktívnou školou urbanizmu a územného plánovania a organizáciou Dialogue Centre. Hlavným cieľom iniciatívy je vytvoriť akčný plán, zrealizovať nastavené ciele a posilniť princípy otvorenosti a participácie. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková s tým, že tím zorganizoval prvé online stretnutie s obyvateľmi v marci, kde ich informovali, čo je to otvorené vládnutie.

Aké témy vybrali?

„Od marca sme pokročili a májové stretnutie bolo zamerané už na konkrétne témy a problémy. Mnohé z nich sa podľa samosprávy dajú riešiť ešte skôr, než sa začne s vypracovaním akčného plánu, v niektorých oblastiach už mesto dokonca podniklo potrebné kroky,“ konštatovala Marhefková.

Podľa Andrey Dolinskej, koordinátorky pre participáciu mesta, spoločne vybrali témy, ktoré odznievali najčastejšie.

„Ide napríklad o komunikáciu mestského úradu dovnútra i navonok, o tému transparentnosti v zmysle, akým spôsobom je mesto čitateľné a aký priestor dáva obyvateľom na to, aby participovali na projektoch. Zároveň pôjde o environmentálne, tzv. zelené témy. Do konca júla plánujeme vypracovať akčný plán s návrhom konkrétnych aktivít, ktoré sa budú realizovať od augusta v priebehu jedného roka,“ priblížila Dolinská.

Ďalšie aktuálne správy

Ako dodal primátor Ján Nosko, cieľ je spoločný – zlepšiť dialóg mesta s obyvateľmi a skvalitniť formy spolupráce s podnikateľmi i všetkými záujmovými skupinami. O participáciu obyvateľov a zapájanie sa do vecí verejných je čoraz väčší záujem, čoho svedkami sú denne.

V priloženej fotogalérii nájdete zábery, ako to v utorok predpoludním vyzeralo pri Hrone v Bystrici!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM