Správy

Ako sme na tom so VZDELANÍM? Mestá v Banskobystrickom kraji sú medzi TOP aj na chvoste

Najvyššia vzdelanostná úroveň je v Bratislavskom kraji. Ako dopadli okresy a mestá Banskobystrického kraja?

Ilustračný obrázok k článku Ako sme na tom so VZDELANÍM? Mestá v Banskobystrickom kraji sú medzi TOP aj na chvoste
Zdroj: Prešovská univerzita

Najvyššia vzdelanostná úroveň je v Bratislavskom kraji. Jej hodnota bola v roku 2021 77, čo je o sedem percentuálnych bodov viac oproti celoslovenskému priemeru. TASR o tom informovala hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľstva, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder na základe štúdie Vzdelanostný a kariérny diferenciál populácie SR.

Dominancia Bratislavy

„Všetky ostatné kraje SR dosiahli v roku 2021 vzdelanostnú úroveň nižšiu, nanajvýš rovnú priemeru SR. To len potvrdzuje postavenie Bratislavy ako hlavného mesta a ekonomického a vzdelanostného centra republiky,“ priblížila.

V Bratislavskom kraji má tiež trvalo bývajúce a pracujúce obyvateľstvo vyššiu vzdelanostnú úroveň ako prichádzajúci a odchádzajúci z kraja. V ostatných krajoch je vzdelanostná úroveň trvalo bývajúceho obyvateľstva nižšia ako u migrujúceho obyvateľstva.

TOP v Banskobystrickom kraji

Najvyššia vzdelanostná úroveň spomedzi okresov je v okresoch Bratislava I až V (80). „Nasledujú košické okresy, kde dosiahla vzdelanostná úroveň hodnotu nižšiu o päť percentuálnych bodov. Medzi okresy s vyššou vzdelanostnou úrovňou patria aj Senec (74), Banská Bystrica (74), Zvolen (73) a Pezinok (73),“ dodala hovorkyňa.

Čo sa okresných miest týka, Bratislava je prvá (79), nasledujú Banská Bystrica (76,06) a Nitra (75,78). Do TOP 10 sa dostali aj Košice, Žilina, Prešov, Trenčín, Piešťany, Pezinok a Zvolen (73,95)

Na chvoste rebríčka sa nachádza Poltár (66,83) a podobne nelichotivo dopadli aj Levoča a Detva.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM