Jakub Forgács Iné športy

Zoznámte sa s mladým športovým talentom z Bystrice: Daniel (18) to vie na bicykli, vo vode aj ako šermiar

Mesto pod Urpínom je plné nadaných športovcov. Jedným z nich je aj mladý gymnazista Daniel Očenáš (18), ktorému učarovali triatlon a päťboj. Nielen o tom, ako vôbec popri škole stíha trénovať na toľko disciplín, nám porozprával v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Zoznámte sa s mladým športovým talentom z Bystrice: Daniel (18) to vie na bicykli, vo vode aj ako šermiar
Zdroj: Dnes24.sk

Banskobystričan Daniel Očenáš (18) je študentom Evanjelického gymnázia v Banskej Bystrici. Okrem toho je však aj pretekárom za ŠK Raja. Klub sa venuje najmä deťom a buduje budúce talenty. Jeho tréningová príprava však zväčša pozostáva v spolupráci so športovcami a hlavným trénerom päťboju Vojenského športového centra DUKLA, kvôli tomu že na Dukle je jediné miesto kde sa dá v Banskej Bystrici šermovať.

Od koľkých rokov sa venuješ športovaniu a čo všetko si už za ten čas vyskúšal?

Moje prvé športové kroky začali pri jude. Nebol som však veľmi typ na tento šport a po približne roku, keď som bol asi druhák na základnej škole, ma rodičia prihlásili do Plaveckého oddielu UMB Banská Bystrica. Od prvého roku na strednej som začal troška „vymýšľať“, no nechcel som skončiť so športom a vymyslel som si triatlon, ktorému som sa aktívne venoval tri roky. Aktuálne ma však nadchol moderný päťboj.

V triatlone a dokonca aj v päťboji si už obsadil popredné miesta. Spomeň tie najvýznamnejšie a aj najaktuálnejšie úspechy…

Čo sa týka triatlonu, najdôležitejšia bola pre mňa sezóna 2015, kedy som sa aj napriek zraneniu dokázal umiestniť na 3. mieste Slovenského pohára v aquatlone. Je to disciplína triatlonu, v ktorej sa pláva 1 km a beží 5 km kontinuálne za sebou. V modernom päťboji som bol súčasťou štafety na pretekoch v Maďarsku, kde sa nám podarilo vyhrať druhé miesto.

Ako si vlastne presedlal na moderný päťboj?

Moderný päťboj zahŕňa šerm, plávanie na 200 metrov, kombináciu behu a streľby a nakoniec jazdu na koni – parkúr. K modernému päťboju som sa dostal najmä cez môjho trénera, ktorý je bývalý reprezentačný tréner päťboju.

V čom je táto disciplína pre teba atraktívna?

Päťboj je mimoriadne elegantný šport a pekné na ňom je to, že nejde iba o čisto vytrvalostnú, silovú disciplínu, či disciplínu zručností, no zlúčenie týchto všetkých vecí. To robí tento šport taktiež neskutočne náročným hlavne na čas, no dá sa to zvládnuť.

Veľa chalanov v tvojom veku má asi iné záujmy, no ty aktuálne veľa svojho voľného času venuješ práve päťboju. Stíhaš sa popri tom venovať aj niečomu inému?

Rád chodím na snowboard a taktiež stále rád trénujem na bajku, no na iné veci už veľa času nemám, keďže musím „občas“ aj chodiť do školy. :D Musím povedať, že šport ma naučil, dobre si rozdeliť čas, aby som zvládol všetky povinnosti, čo sa týka školy, tréningov a taktiež oddychu.

Tvoj tréning musí byť asi poriadne pestrý. Ako často na ňom musíš zarezávať a ako vôbec vyzerá?

Dva tréningy denne nie sú pre mňa žiadnou špecialitou. Taktiež musím vstávať na ranné tréningy. Každý týždeň mám päť plaveckých tréningov, dva krát strieľam a šermujem, tri – päť krát behám, záleží od plánu + individuálne „suché“- silové tréningy najmä cez víkend alebo po šerme.

Čo je podľa teba najťažšie?

Najťažšie je na tom asi ranné vstávanie alebo oblečenie si bežeckých vecí, keď vonku prší. Musím sa priznať, s tým dažďom to aj občas vzdám.

A ak by si mal spomenúť svoju najsilnejšiu stránku, čo ňou je?

Najradšej mám asi šerm.

Nestáva sa ti, že kvôli súťažiam musíš vymeškať školu? Čo na to hovoria tvoji učitelia a spolužiaci, podporujú ťa?

Škola je veľmi tolerantná, mám aj malé úľavy z vyučovania kvôli ranným tréningom, no ostatné povinnosti si musím plniť na 100%. Spolužiaci sú taktiež super, pred pretekom mi vždy zaželajú veľa šťastia.

Neprekáža ti ani zima a chlad alebo si tréningy nejako upravuješ?

Väčšina mojich tréningov je dnu, takže ma to až tak neovplyvňuje. Keď ide o beh, tak hodím na seba troška viac vrstiev, zatnem zuby a idem na to.

Nikdy si neuvažoval, že by si presedlal na niečo úplne iné?

Často pri tréningu mám chuť sa na to vykašlať, no keď potom prídem na preteky a vidím, že som sa zlepšil, prípadne vyhrám nejakú medailu, je to skvelý pocit.

Prihodili sa ti už aj nejaké úrazy?

Priamo úraz som nemal no hmyz ma nemá veľmi v láske. Raz, tri dni pred pretekom, ma uštipla osa do pery a dva dni som ležal v nemocnici. No pretekov som sa aj tak zúčastnil. Inokedy ma zase niečo uštiplo do nohy. Bolo to celkom drsné, pár krát mi to v nemocnici museli čistiť a tri týždne som bol mimo.

Máš aj ty nejaké športové vzory alebo sny, ktoré by si chcel dosiahnuť?

Keďže viem, aké ťažké je športovať obdivujem každého, kto sa naplno venuje športu. Vzorom je pre mňa jeden tuniský plavec Oussama Mellouli, ktorý pár dní pred pretekom na 10 km na OH v Londýne vážne ochorel, no nevzdal to, postavil sa na štart a podarilo sa mu vyhrať v ťažkej konkurencii.

Stretol si sa na súťažiach aj s nejakými veselými či naopak nepríjemnými situáciami?

Na triatlonových pretekoch pri hromadnom štarte, keď skáče 200 ľudí do jazera, je poriadna tlačenica a vždy niekto dostane lakťom či kopačku na rôzne miesta. Najhoršie bolo, keď som to schytal do plaveckých okuliarov. Vtipné bolo, keď sme ráz plávali na rybníku a z brehu som pozoroval, ako rybári lovili ryby. Keď som plával druhé kolo, tak som už videl ako sa balili. Zrejme im nebralo z toľkej rozvírenej vody. :D

Ako inak rád tráviš svoj voľný čas, keď práve nie si na tréningu či na súťaži?

Rád počúvam dobrú hudbu, chodím na turistiku či snowboardujem, ako som už spomínal. Väčšinu času trávim s ľuďmi z tréningu, aj keď práve netrénujeme.

Čítajte tiež:

Šport, ktorý spojil aj odvekých rivalov z Bystrice a Zvolena: Petrovi (27) učaroval americký futbal

Žena, s ktorou sa neradno zahrávať: Bystričanke Tereze učaroval thajský box

Ján to na lyžiach vie a už teraz na seba púta pozornosť: Mladý talent z Bystrice zbiera úspechy na svahoch

V Bystrici vyrastá ďalší talent v chôdzi: Vzorom Lucie je Matej Tóth, až takýto pozor dala na jeho podpis na ruke

Foto: archív Daniela Očenáša

Mladý talent bystrického päťboju v OBRAZOCH
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM