Jakub Forgács Správy

Zóna stravovania, akú Slovensko ešte nezažilo: Počas EYOF-u vydajú 120-tisíc jedál, FOTO

Zóna pre stravovanie účastníkov EYOF-u je jedným z najväčších projektov svojho druhu na Slovensku a v Európe vôbec. Ako bude fungovať?

Ilustračný obrázok k článku Zóna stravovania, akú Slovensko ešte nezažilo: Počas EYOF-u vydajú 120-tisíc jedál, FOTO
4
Galéria
Zdroj: EYOF 2022

Organizátori Európskeho olympijského festivalu mládeže EYOF Banská Bystrica 2022 sa museli počas príprav a zabezpečenia najväčšieho multišportového podujatia, aké sa na Slovensku kedy uskutočnilo, popasovať s rôznymi výzvami. Jednou z nich bolo aj vytvorenie celkového konceptu stravovania pre 6-tisíc akreditovaných osôb. Posledný júlový týždeň plánujú vydať približne 120-tisíc porcií jedál, čo predstavuje viac ako 8 ton surovín denne na ich prípravu. „Premyslený prevádzkový režim i personálne zabezpečenie značí, že ide o jeden z najväčších projektov svojho druhu v Európe a na Slovensku o suverénne najrozsiahlejší projekt tohto typu,“ uviedla Zdenka Marhefková z mediálneho tímu podujatia.

Masívny tím

„Cateringová zóna, ktorej výstavba trvala dva týždne, sa rozkladá v prednej časti areálu banskobystrického plážového kúpaliska na ploche približne 12-tisíc m². Plne klimatizovaný stan tvorí cca 4-tisíc m² a skladá sa z kuchyne (1 200 m²), stravovacej zóny pre športovcov a športové výpravy, ako aj zóny pre organizačný výbor,“ spomenula.

„Na rozdiel od bežných športových podujatí, na EYOF-e bude zóna stravovania fungovať deväť dní nonstop. Aj z tohto dôvodu sme museli premyslieť celkové personálne zabezpečenie, prácu na zmeny, zastupiteľnosť ľudí a pod. O prípravu jedál, servis a obsluhu sa totiž bude starať tím zložený zo 140 osôb. Celá prevádzka zároveň spĺňa najprísnejšie hygienické a bezpečnostné normy,“ objasňuje Pavol Bankovich, riaditeľ firmy SHARKAM B&B CATERING, ktorá sa zaoberá poskytovaním cateringových služieb a disponuje certifikáciou zameranou na manažment bezpečnosti potravín a udržateľnosť výroby.

Súčasťou rozsiahlej stravovacej zóny sú chladiarenské boxy, zásobovanie i suchý sklad, odkiaľ sa budú potraviny dovážať priamo do kuchyne. V priestore sú nainštalované elektrické rozvody s celkovou dĺžkou 12 kilometrov.

Viac o tom, aká bude prevádzka kuchyne a ako je celá zóna zabezpečená, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Zóna pre stravovanie účastníkov EYOF-u
4
Galéria
Zdroj: EYOF 2022
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM