Jakub Forgács Správy

Zimné obdobie predo dvermi. Ako je Bystrica pripravená na údržbu ciest a chodníkov?

Stovky ton posypu aj desiatky aktivačných pracovníkov či dlhodobo nezamestnaných v uliciach. Svoje povinnosti by však nemali zanedbať ani Bystričania.

Ilustračný obrázok k článku Zimné obdobie predo dvermi. Ako je Bystrica pripravená na údržbu ciest a chodníkov?
30
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

S jesenným hrabaním lístia a poslednými úpravami zelene na verejných priestranstvách sa v týchto dňoch pomaly končí. Zároveň sa mesto pod Urpínom pripravuje na prvé sneženie, poľadovicu, odmäk či mrznutie. „Podobne ako vlani, aj tento rok pomôže pri zimnej údržbe s dočisťovaním priechodov pre chodcov a autobusových zastávok takmer 70 aktivačných pracovníkov i dlhodobo nezamestnaných. Podľa Operačného plánu zimnej údržby sa v Banskej Bystrici začína zimné obdobie 15. novembra. Potrvá do 31. marca 2018,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Nové chodníky aj cesty

Operačný plán rozdeľuje miestne komunikácie (MK) podľa poradia dôležitosti a rieši nasadenie dopravných prostriedkov a mechanizmov pre bežné a mimoriadne poveternostné podmienky.

„Počas roka 2017 pribudlo do majetku mesta niekoľko nových úsekov chodníkov, ciest, ale aj parkovacích plôch. Zimnú údržbu zabezpečujeme celkovo na 167 kilometroch vozoviek, 50 000 metroch štvorcových parkovacích plôch a 117 000 metroch štvorcových chodníkov. Treba pripomenúť, že nie všetky miestne komunikácie sú v našom vlastníctve, aj keď častá kritika od obyvateľov spadá práve na mesto,“ hovorí Renáta Hláčiková, vedúca oddelenia údržby miestnych komunikácií a inžinierskych si­etí.

Napríklad, rýchlostná cesta R1 je v správe NDS a spoločnosti Granvia, cesty I. triedy patria Slovenskej správe ciest. O zjazdnosť ciest II. a III. triedy, ktoré sú vo vlastníctve Banskobystrického samosprávneho kraja, sa stará Banskobystrická regionálna správa ciest. V neposlednom rade ide o cesty a chodníky, ktoré sú v súkromnom vlastníctve. Banskobystričania sa mnohokrát sťažujú aj na neodhrabané chodníky plné snehu i zľadovatené ú­seky.

Nezanedbajte povinnosti

„Podľa VZN o verejnom poriadku na území mesta sa o chodníky priľahlé k nehnuteľnostiam majú starať vlastníci týchto nehnuteľností. Povinnosťou majiteľov budov či prevádzok je okrem odhrabávania snehu či odstraňovania poľadovice, zamedziť aj padaniu snehu a ľadu zo striech. V prípade, že sa niektorí z vlastníkov dlhodobo nestará o zjazdnosť chodníkov pred svojou budovou, mestská polícia ich vyzve, aby tak urobili,“ objasňuje Hláčiková.

"Výkony zimnej údržby sa uhrádzajú z dvoch rozpočtov, nakoľko zimné obdobie (od 15.11. do 31. 3.) spadá do dvoch rozpočtových období. Počas zimy 2016/2017 minulo mesto na zimnú údržbu MK, vrátane chodníkov, celkom 713 293 eur. Pri výkonoch zimnej údržby použili zazmluvnené spoločnosti 1 175,40 ton chemického posypu (soli) a 103,10 ton inertného posypu (kamennej drvy), dodala Marhefková so slovami, že z rozpočtu na rok 2017 má samospráva k dispozícii na zimnú údržbu ešte približne 50 000 eur. Ďalšie výkony budú hradené z rozpočtu na rok 2018, ktorý je v štádiu príprav.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z minuloročnej zimy v našom meste!

V OBRAZOCH: Perinbaba zasypala Bystricu bielou perinou
30
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM